Дали може да се отстранат прегледите од Google?

Слика од бизнис оглас на Google со фокус на делот за преглед, прикажувајќи мешавина од позитивни и негативни повратни информации

Што се рецензии на Google?

Прегледите на Google се рецензии и оценки генерирани од корисници на бизниси кои се наведени на Google. Овие рецензии се дел од платформата Google My Business, која им овозможува на бизнисите да го креираат и управуваат своето онлајн присуство низ Google, вклучително и во резултатите од пребарувањето, мапите и рецензиите.

Google Reviews е најпреферираната локација за преглед меѓу другите сајтови како што е Yelp.

Google Reviews им овозможува на клиентите да ги оценуваат бизнисите со ѕвезди на скала од 1 до 5, со опција да остават и писмена рецензија. Клиентите даваат повратни информации за различни аспекти од нивното искуство, како што се услугите за клиентите, квалитетот на производот и атмосферата.

Која е целта на Google Reviews?

Целта на Google Reviews е да обезбеди платформа за клиентите да ги споделат своите повратни информации и искуства со некој бизнис со други потенцијални клиенти кои бараат слични услуги или производи. Прегледите на Google обезбедуваат вредни увиди за квалитетот на производите или услугите на бизнисот, како и за нивото на обезбедената услуга за клиентите.

За бизнисите, целта на Google Reviews е да им помогне да ја изградат својата онлајн репутација и да ја зголемат својата видливост на Google. Позитивните критики му помагаат на бизнисот да привлече нови клиенти, да го зголеми рангирањето на пребарувањето и да го подобри својот онлајн кредибилитет. Негативните критики, од друга страна, го предупредуваат бизнисот за областите каде што треба да се подобрат и даваат можност да одговорат на повратните информации од клиентите на конструктивен начин.

Зошто се важни прегледите на Google?

Google Reviews им овозможува на вашите клиенти да направат преглед на вашиот бизнис за нивните негативни и позитивни искуства.

 • Воспоставување доверба и кредибилитет: прегледите на Google обезбедуваат социјален доказ за потенцијалните клиенти дека вашиот бизнис е доверлив и обезбедува добри услуги или производи. Кога луѓето размислуваат да користат бизнис за прв пат, тие често се обраќаат до прегледи на интернет за да добијат идеја за тоа што очекуваат, особено за локалните бизниси и малите бизниси.
 • Зголемување на видливоста: прегледите на Google помагаат да се зголеми видливоста на вашиот бизнис во резултатите од пребарувањето. Колку повеќе прегледи има вашиот бизнис, толку е поголема веројатноста да се појави повисоко во резултатите од пребарувањето.
 • Подобрување на оптимизацијата: прегледите на Google го подобруваат и оптимизацијата на вашиот бизнис (оптимизација на пребарувачот). Добрите прегледи помагаат да се зголеми рангирањето на вашата веб-локација во резултатите од пребарувањето на Google, што води до поголем сообраќај и повеќе бизнис.
 • Обезбедување повратни информации: прегледите на Google даваат вредни повратни информации од клиентите кои ви помагаат да го подобрите вашиот бизнис. Користете ги овие повратни информации за да направите промени на вашите производи или услуги и да го подобрите целокупното искуство на клиентите.
 • Конкурентна предност: Имањето голем број позитивни прегледи на Google му дава на вашиот бизнис конкурентна предност во однос на другите бизниси во вашата индустрија. Тоа ви помага да се истакнете и да привлечете повеќе клиенти.

Како да користите Google Reviews?

Како клиент, користењето на Google Reviews е едноставно и едноставно. Еве ги чекорите што треба да ги следите:

 • Отворете сметка на Google.
 • Пребарајте го бизнисот што сакате да го рецензирате на Google или Google Maps.
 • Кликнете на копчето „Напиши преглед“ што се наоѓа под деловните информации на десната страна на екранот.
 • Оценете го бизнисот на скала од 1 до 5 ѕвезди, при што 1 е најниска, а 5 е највисока.
 • Напишете ја вашата рецензија, споделете ги вашите искуства со бизнисот и обезбедете повратни информации за различни аспекти како што се услугите за клиентите, квалитетот на производот и атмосферата.
 • Откако ќе завршите со пишување на вашата рецензија, кликнете на копчето „Објави“ за да ја испратите вашата рецензија.

Како сопственик на бизнис, користењето на Google Reviews вклучува управување и одговарање на повратните информации од клиентите. Еве ги чекорите што треба да ги следите:

 • Поставете сметка на Google My Business за вашиот бизнис.
 • Следете ги прегледите на Google на вашиот бизнис со редовно проверување на контролната табла на вашата сметка.
 • Одговарајте на прегледите на клиентите, и позитивни и негативни, на професионален и навремен начин.
 • Користете ги повратните информации од клиентите за да ги подобрите производите, услугите и целокупното искуство на клиентите на вашиот бизнис.

Дали може да се отстранат прегледите од Google?

Да, можно е да се отстранат прегледите од Google. Сепак, не е можно да се избришат рецензиите што ги сметате за лоши. Google има строги правила за тоа какви видови рецензии може и не може да се отстранат. Обично ги отстранува само рецензиите што ги прекршуваат правилата за преглед на Google, како што се лажни рецензии на Google, наместо лоши, но легитимни критики.

Еве неколку ситуации кога Google може да ги отстрани рецензиите:

 • Има лажна рецензија.
 • Прегледот ги прекршува правилата на Google за говор на омраза, вознемирување или дискриминација.
 • Прегледот е личен напад на поединец или бизнис.
 • Прегледот содржи надвор од темата, несоодветна содржина, нелегална содржина, експлицитна содржина или навредлива содржина.
 • Прегледот ги прекршува правилата на Google за конфликт на интереси, имитирање или лажни критики.

За барање за отстранување на преглед, пријавете преглед или означете го прегледот во вашиот профил на Google Business. Сепак, важно е да се забележи дека Google не може секогаш да ја отстранува рецензијата, дури и ако ги прекршува нејзините правила.

Како да спречите негативни прегледи на Google?

Иако не можете целосно да ги спречите негативните прегледи на Google, постојат неколку работи кои треба да ги минимизирате:

 • Обезбедете добра услуга за клиентите: Еден од најдобрите начини да се спречат негативните критики е да се обезбеди одлична услуга за клиентите.
 • Охрабрете позитивни критики: Охрабрете ги задоволните клиенти да остават позитивни критики со тоа што ќе вклучите барање во вашите последователни е-пошта или на вашата веб-страница за управување со вашата репутација.
 • Одговорете на негативни критики: Кога ќе добиете негативна рецензија, одговорете веднаш и професионално. Извинете се за какви било проблеми што ги доживеал клиентот и понудете решение или компензација доколку е соодветно.
 • Набљудувајте ги вашите критики: редовно следете ги вашите нови критики за рано да ги фатите негативните критики и веднаш да ги решавате.
 • Адресирајте ги поплаките на клиентите: Навремено решавајте ги поплаките на клиентите и преземете чекори за да ги решите сите проблеми. Оваа помош на прво место спречува објавување на негативни критики.

Како да побарате отстранување на преглед?

За да пријавите несоодветна рецензија за отстранување, користете „Карти на Google“ или „Пребарување на Google“. Отстранети рецензии за да престане да се прикажува на двете.

 • На телефонот или таблетот со Android, отворете ја апликацијата „Карти на Google“.
 • За да го отворите вашиот деловен профил, во горниот десен агол, допрете ја сликата на вашиот профил или иницијализирајте го вашиот деловен профил.
 • Допрете Прегледи.
 • Најдете ја рецензијата што сакате да ја пријавите.
  • За да означите рецензија: допрете Повеќе Пријави преглед.
  • За да означите корисник: допрете го името на корисникот, па допрете Повеќе Пријави профил.

За повеќе информации, проверете ја веб-локацијата за поддршка на Google.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена