Дали треба да работите за компанија со лоши критики?

Илустрација која нагласува различни перспективи што треба да се земат предвид кога размислувате за работа во компанија со неповолни критики.

Дали негативните критики укажуваат на работната култура и стилот на управување на компанијата?

Да, негативните критики укажуваат на ангажманот на вработените во компанијата, работната култура и стилот на управување. Повратните информации од сегашните или поранешните вработени обезбедуваат вредни сознанија за внатрешните практики на компанијата, вклучувајќи го и начинот на кој тие ги третираат вработените, како управуваат со конфликтите и проблемите со перформансите и дали им даваат приоритет на рамнотежата помеѓу работата и животот.

Важно е да се напомене дека негативните коментари не треба да се земаат како единствен показател за културата и стилот на управување на компанијата, иако тие може да укажуваат на некои црвени знамиња и негативни искуства на незадоволни вработени за компанијата. Важно е да се разгледаат низа фактори и перспективи, вклучително и разговор со сегашни и поранешни вработени, пред да донесете какви било одлуки за работа во компанија.

Од друга страна, не земајте позитивни критики и критики со ѕвезди како единствен показател за компанијата кога одлучувате да аплицирате за работа, бидејќи тие исто така може да погрешно насочуваат.

Дали негативните критики се валидна причина да се избегне работа во компанија?

Негативните критики се валидни причини да се избегне работа во компанија. Тие укажуваат на проблематична работна култура, проблеми со управувањето или други фактори кои можат негативно да влијаат на вашето задоволство од работата. Сепак, од суштинско значење е да се соберат дополнителни информации и да се спроведе вашето истражување пред да се донесе конечна одлука за вашиот иден работодавец. Исто така, важно е да ги земете предвид вашите приоритети и цели кога одлучувате дали да работите за компанија со негативни повратни информации. На крајот на краиштата, одлуката за вашата нова работа треба да се заснова на комбинација на фактори, вклучувајќи ја репутацијата на компанијата, личните вредности и целите на кариерата.

Сепак, прегледите на интернет не се секогаш доволни за да се запознаете со културата на компанијата, работната средина и задоволството на поранешните вработени. Негативните коментари имаат потенцијал за погрешно насочување на кандидатите за работа за време на процесот на интервју. Затоа треба да размислите да соберете повеќе информации за компанијата од различни извори, како што се тековните повратни информации од вработените. Значи, треба да ги земете онлајн прегледите како апсолутна вистина, но како со резерва.

компанија

Кои фактори треба да ги земете предвид кога одлучувате дали да работите за компанија со негативни критики?

 • Вашите приоритети и цели: Размислете за вашите приоритети и цели. Дали барате компанија која нуди добар баланс помеѓу работата и животот, можности за напредување или одреден тип на компаниска култура? Определете дали компанијата се усогласува со вашите приоритети и цели.
 • Одговор на компанијата: Проверете дали компанијата одговорила на негативни критики или дали презеле чекори за решавање на покренатите прашања. Ова укажува на подготвеноста на компанијата да слуша повратни информации и да прави промени. Исто така, за време на вашето интервју, обрнете внимание на ставот на менаџерот за вработување, бидејќи тој најмногу го одразува нивото на задоволство на вработениот во компанијата.
 • Репутација на компанијата: Размислете за целокупната репутација на компанијата во индустријата и заедницата. Дали се добро почитувани или имаат историја на проблеми? Проверете ги публикациите во индустријата, социјалните медиуми и другите ресурси за подобро да ја разберете репутацијата на компанијата.
 • Вашата мрежа: разговарајте со сегашни или поранешни вработени, колеги или познаници кои имаат искуство со вашиот потенцијален работодавец. Нивните сознанија се вредни за разбирање на културата на компанијата, стилот на управување и работната средина.

Каде да барате онлајн прегледи на компанија?

Барателите на работа наоѓаат прегледи за компанија со која размислуваат да работат на неколку онлајн платформи и страници за прегледување. Некои од најпопуларните вклучуваат:

 • Glassdoor.com : Glassdoor е веб-страница за барање работа и прегледи која им овозможува на сегашните и поранешните вработени да ги оценуваат и прегледуваат компаниите врз основа на нивното искуство со компанијата. Рецензиите на Glassdoor не се секогаш прекинувачи на зделки, но нудат многу критики од работодавачот и најдобро е да ја проверите веб-страницата кога имате понуда за работа.
 • Навистина : Тоа е платформа за барање работа која содржи прегледи на компанијата од сегашни и поранешни вработени.
 • Прегледи на Google: Пребарајте ја компанијата на Google и проверете го нивниот профил на Google My Business за да ги видите рецензиите оставени од клиенти, клиенти или вработени.
 • Yelp : Тоа е платформа која им овозможува на клиентите да оставаат прегледи и оценки на бизниси , вклучително и компании.
 • Better Business Bureau (BBB) : Тоа е непрофитна организација која собира и споделува повратни информации од потрошувачите и деловни поплаки.
 • LinkedIn : LinkedIn има функција наречена „Company Pages“ каде што можете да најдете прегледи и оценки на компании. Овие прегледи се обезбедени од сегашни и поранешни вработени кои работеле во компанијата.
 • Амазон : Амазон има прегледи на компании на неколку веб-страници, вклучувајќи ги и Glassdoor, Indeed и LinkedIn. Овие прегледи се обезбедени од сегашни и поранешни вработени кои работеле во Амазон и даваат увид во културата на компанијата, работната средина, практиките на управување и компензацијата и придобивките.
 • Платформи за социјални медиуми – проверете ги сметките на социјалните медиуми на компанијата за повеќе повратни информации за компанијата.

Најчесто поставувани прашања

Кои се ризиците и придобивките од работењето за компанија со лоши критики?

Ризиците вклучуваат токсична работна средина, ограничени можности за раст и високи стапки на обрт. Меѓутоа, работата за компанија со негативни критики, исто така, дава можности за учење вредни вештини и стекнување искуство во предизвикувачка средина.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена