Како да пишувате текстови за известување за притисни

push-notification-текстови

Што е текст за известување за притисни?

Текстовите за известување за туркање, исто така познати како пораки за известување за притискање или едноставно известувања за притискање, се кратки пораки доставени до мобилниот уред на корисникот или веб-прелистувачот преку апликација или веб-локација. Кратка порака (SMS) што е испратена на вашиот телефонски број не се брои како известување за притискање. Push-известувањата се појавуваат како скокачка порака или порака во стил на банер на уредот на корисникот, обично придружена со звук, вибрации или и двете, за да му го привлече вниманието. Тие служат како директен канал за комуникација за ангажирање и повторно ангажирање на корисниците, обезбедувајќи вредни и временски чувствителни информации.

Текстот на известувањето за push е вистинската порака што му се прикажува на корисникот. Треба да биде концизен, јасен и привлечен, со цел да го привлече вниманието на корисникот и да го поттикне да преземе акција или да се вклучи понатаму. Дополнително, текстовите за притисни известувања често вклучуваат наслов, краток опис и повик за акција (CTA) што ги насочува корисниците кон одредена акција или дестинација, како што се отворање апликација, посета на веб-локација, купување или пристап до нова содржина .

Важно е бизнисите и програмерите на апликации внимателно да креираат текстови за известување за да им дадат вредност на корисниците, да избегнуваат да бидат нападни или спам и да го подобрат целокупното корисничко искуство. Балансирањето на фреквенцијата, времето и релевантноста на притисни известувањата е од клучно значење за да се одржи ангажманот на корисникот и да се спречи откажувањето или деинсталирањето.

Како да напишете ефективни пораки за туркање

Пишувањето ефективни текстови за притисни известувања бара концизни и привлечни пораки за да го привлече вниманието на корисниците и да ги поттикне да преземат акција. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да пишувате привлечни текстови за притисни известувања:

1. Бидете концизни и јасни во текстовите за притисни известувања

За највисоки стапки на конверзија, креирајте притисни известување кое содржи 24 знаци или помалку.

2. Привлечете внимание со привлечен наслов

Насловот е првото нешто што корисниците го гледаат, затоа направете го да привлекува внимание и да примами. Користете акциони зборови, поставувајте прашања или создадете чувство на итност за да ја разбудите љубопитноста.

3. Персонализирајте ги вашите притисни текстови за известување кога е можно

Ако имате кориснички податоци или сегментација, размислете за персонализирање на вашите притисни известувања. Користете го името на примачот или упатете ја неговата неодамнешна активност за да ја направите пораката порелевантна и попривлечна.

4. Создадете чувство на итност

Поттикнете итна акција со вклучување зборови како „ограничено време“, „ексклузивна понуда“ или „завршува наскоро“. Ова апелира до FOMO или страв од пропуштање.

5. Обезбедете вредност и придобивки

Јасно кажете ја вредноста или придобивките што корисниците ќе ги добијат со вклучување во вашето известување за притисни. И, без разлика дали се работи за попуст, релевантни информации или возбудливо ажурирање, нагласете што го прави вредно за примачот.

6. Користете убедлив јазик

Изберете зборови што предизвикуваат емоции и ги привлекуваат желбите на корисниците и фокусирајте се на придобивките, резултатите и решенијата што ги нуди вашиот производ или услуга.

7. Вклучете силен повик за акција (CTA)

Охрабрете ги корисниците да ја преземат саканата акција со користење на јасна и привлечна CTA. Така, направете ја специфична, активна и релевантна за пораката. Примерите вклучуваат „Купувајте сега“, „Дознајте повеќе“ или „Побарувајте ја вашата понуда“.

8. Тестирајте и повторувајте

Континуирано тестирајте различни варијации на вашите текстови за известување при притисок за да видите кои од нив работат подобро. Така, анализирајте ги показателите за ангажман, како што се стапките на отвореност и стапките на кликнување за да ги усовршите и подобрите вашите пораки со текот на времето.

Според извештајот за репер за 2021 година, притисни известувањата имаат висока стапка на пријавување низ секторите што се движи од 45% до 85%.

Зошто се важни текстовите за Push Notification?

Текстовите за притисни известувања се важни за е-трговија и маркетинг стратегија-мобилен маркетинг бидејќи обезбедуваат директен и непосреден канал за комуникација. Покрај тоа, тие поттикнуваат ангажман и лојалност на корисниците, поттикнувајќи конверзии. Дополнително, тие го подобруваат корисничкото искуство и придонесуваат за користење и задржување на апликациите. Push известувањата им овозможуваат на бизнисите и организациите да доставуваат навремени информации директно до мобилните уреди на корисниците или веб-прелистувачите во реално време. Ова овозможува инстант комуникација, осигурувајќи дека важните ажурирања, објави или понуди чувствителни на време допираат до корисниците веднаш.

За мобилните апликации, push известувањата играат клучна улога во зголемувањето на ангажманот на клиентите, користењето на апликациите и стапките на задржување. Со испраќање релевантни и привлечни текстови за притисни известувања, бизнисите ги потсетуваат корисниците за вредноста на нивната апликација, ги поттикнуваат да ја отворат апликацијата и поттикнуваат редовно користење. И, ова помага да се зајакне присуството на апликацијата во умот на корисникот и ја намалува веројатноста да ја деинсталира или да ја напушти апликацијата.

Push известувањата се суштински дел од стратегијата за ангажирање на секоја апликација. Солидна стратегија за туркање ќе ја зголеми лојалноста, задржувањето, честотата на користење, па дури и просечното време на сесија. Тоа го прави чисто со нудење вредна содржина на корисникот.

За жал, push известувањата имаат репутација дека се досадни и неефикасни. Сè повеќе апликации користат push-пораки, а тоа природно предизвика корисниците на апликациите да станат попребирливи за тоа кого ќе дозволат да ги известат.

Еден од најлесните начини да ја зголемите стапката на кликнување на вашата push-порака е со подобрување на копијата – текстот на самата порака.

Кои се Примерите за Push Notification?

Мобилните корисници наидуваат на различни кампањи за известување и текстуални пораки на нивниот заклучен екран од различни платформи како што се апликации за социјални медиуми, апликации за купување или маркетинг канали. Постојат различни типови на известувања кои се разликуваат во голем обем од известување на напуштена количка до туркање кампањи на апликациите. Апликациите користат притисни известувања за да воведат нов производ или да ја покажат функционалноста на некој производ.

Без разлика дали користите Android или iOS , услугите за известување може да ви обезбедат различни типови на известувања кои вклучуваат емотикони или дури и GIF-а.

Еве неколку примери за притисни известувања:

 • Е-трговија:

– ” Flash Sale Alert! Добијте 50% попуст на избраните артикли. Купувајте сега!”

 • Социјални медиуми и заедница:

– “Имате нов следбеник на Инстаграм. Поврзете се со нив сега!”

 • Финансии и банкарство:

– “Важно: Вашиот месечен извод е подготвен. Прегледајте ги вашите трансакции.”

Најчесто поставувани прашања

Што е A/B тестирање?

Тестирањето A/B, познато и како поделено тестирање, е метод кој се користи за споредување на две или повеќе варијации на веб-страница, интерфејс на апликација или маркетинг елемент и одредува кој од нив има подобри резултати во однос на постигнување на посакуваниот исход. Со спроведување на A/B тестирање, бизнисите можат да соберат вредни сознанија за преференциите на корисниците и соодветно да ги оптимизираат нивните стратегии.

Можете ли да се откажете од Push Notifications?

Да, може да се откажете од притисни известувања за одредени апликации или веб-локации.

 1. Мобилни уреди ( Apple ):
  • Одете во апликацијата „Поставки“ на вашиот уред.
  • Скролувајте надолу и изберете ја апликацијата за која сакате да се откажете од притисни известувања.
  • Допрете на „Известувања“ или „Поставки за известувања“.
  • И оневозможете го прекинувачот за притискање известувања или приспособете ги поставките за известувања според вашите преференции.
 2. Мобилни уреди ( Android ):
  • Отворете ја апликацијата „Поставки“ на вашиот уред.
  • Допрете на „Апликации“ или „Управник со апликации“.
  • Лоцирајте ја апликацијата од која сакате да се откажете.
  • Допрете на апликацијата и одете во делот „Известувања“ или „Поставки за известувања“.
  • И оневозможете ги притисни известувањата или приспособете ги поставките за известувања по желба.
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена