Како да напишете е-пошта за апликација за работа?

Фотографија од бележник со рачно напишани совети за пишување привлечна е-пошта за апликација за работа, симболизирајќи ја фазата на планирање
Фотографија од бележник со рачно напишани совети за пишување привлечна е-пошта за апликација за работа, симболизирајќи ја фазата на планирање

Eskritor 2024-02-12

Пишувањето е-пошта за апликација за работа или стажирање бара внимание на деталите и професионализам. Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да напишете ефективна е-пошта за апликација за работа:

 • Користете јасен наслов: Темата на е-поштата треба да биде јасна и специфична. Треба да го содржи насловот на работното место и вашето име.
 • Обратете му се на примачот: Користете го соодветниот поздрав, како „Почитуван менаџер за вработување“ или „Почитуван[Company Name] Тим за човечки ресурси“.
 • Претставете се: Во првиот пасус преставете се и спомнете ја позицијата за која аплицирате. Исто така, накратко објаснете како дознавте за отвореното работно место.
 • Истакнете ги вашите квалификации: во следните неколку параграфи, нагласете ги вашите квалификации, сет на вештини и искуство што ве прават добро погодни за работата. Вклучете достигнувања водени од метрика за да покажете дека сте драгоцено богатство за компанијата.
 • Изразете го вашиот ентузијазам: Покажете го вашиот ентузијазам за работата и компанијата. Објаснете зошто сте заинтересирани за позицијата и што се надевате да придонесете.
 • Наведете ги вашите информации за контакт: погрижете се да ги вклучите вашите информации за контакт, како што се телефонскиот број и адресата на е-пошта. Исто така, вклучете линкови до вашиот профил на LinkedIn или лична веб-локација.
 • Затворете ја е-поштата: Заблагодарете му се на примачот што ја разгледа вашата апликација и изразете ја вашата подготвеност да одговорите на сите прашања што може да ги имаат. Користете професионален знак, како „Со почит“ или „Со почит“.
 • Прикачете ја вашата биографија и мотивационо писмо: погрижете се да ја прикачите вашата биографија и мотивационото писмо на е-пошта на е-поштата. Исто така, можно е да ги вклучите како PDF прилози или да обезбедите врски до нив во е-поштата.
 • Лекторирање: Пред да притиснете на копчето за испраќање, проверете дали сте ја лекторирале вашата е-пошта за какви било грешки или печатни грешки. Сакате да оставите одличен прв впечаток и да покажете внимание на деталите.
 • Проверете различни примери за е-пошта за апликации за работа на Интернет од искусни професионалци.
жена што пишува е-пошта на својот лаптоп

Еве примерок за е-пошта за апликација за работа:

Предмет: Апликација за Менаџер за маркетинг

Почитуван менаџер за вработување, или за кого може да се однесува,

Пишувам да аплицирам за позицијата менаџер за маркетинг во компанијата XYZ, што ја видов на веб-страницата на вашата компанија. Јас сум маркетинг професионалец со петгодишно искуство во развивање и извршување на успешни маркетинг кампањи.

Во мојата сегашна улога како специјалист за маркетинг во компанијата ABC, стекнав големо искуство во дигитален маркетинг, управување со социјалните медиуми и создавање содржина. Јас сум исто така вешти во истражување и анализа на пазарот и имам силно досие за зголемување на свеста за брендот и поттикнување на продажбата.

Возбуден сум поради можноста да ги донесам моите вештини и искуство во компанијата XYZ и да придонесам за успехот на вашиот маркетинг тим. Исто така, импресиониран сум од мисијата и вредностите на компанијата и верувам дека мојата страст за маркетинг добро се усогласува со целите на вашата компанија.

Во прилог најдете ја мојата биографија и мотивационото писмо за ваш преглед. Ви благодариме што ја разгледавте мојата апликација. Со нетрпение ја очекувам можноста да разговарам за моите квалификации понатаму.

Со почит,

[Your Full Name]

Кои се совети за е-пошта за апликација за работа?

1. Подгответе ги вашите документи

Првиот чекор во составувањето е-пошта за апликација е да ги добиете документите што ќе ги вклучите во е-поштата подготвени за испраќање. Тие најверојатно ќе ја вклучат вашата биографија и мотивационо писмо, како и дополнителни документи што се бараат за позицијата, како што се примери за вашата работа.

Треба да ги испратите вашите документи како PDF, наместо како Word документ за да се осигурате дека примачот може да ги отвори и прегледа. Вклучете го вашето полно име во насловот на секој документ за гледачот брзо да види кому му припаѓаат документите.

2. Составете ја вашата е-пошта за апликација

Следниот чекор е да ја составите е-поштата што ќе ја испратите со документите за апликација. Користете или користете ја е-поштата како мотивационо писмо или вклучете копија од вашето пропратно писмо со е-поштата.

Вклучете поздрав што му се обраќа на примачот, еден или два параграфи кои опишуваат зошто пишувате и вашите квалификации, и завршен став што ги вклучува вашите информации за контакт и благодарност за времето на примачот.

Треба да вклучите и спомнување на документите прикачени на е-поштата. Дополнителни информации во е-поштата се како сте слушнале за отворањето на работното место и дали/кога ќе продолжите.

3. Изберете концизна тема

Предметот на вашата апликација е важен бидејќи брзо им овозможува на менаџерите за вработување да видат што подразбира е-поштата. Бидејќи менаџерите за вработување добиваат толку многу е-пошта за работни позиции, одржувањето на темата што е можно појасна и концизна ги зголемува вашите шанси да го привлечете вниманието на гледачот.

Размислете за темата како „Вашето име – позиција за која аплицирате“ или нешто слично за да се уверите дека примачот знае точно за што е вашата е-пошта.

4. Вклучете го вашиот потпис

Вклучете потпис за е-пошта на крајот од вашата е-пошта што се состои од вашето полно име и информации за контакт, како што се вашиот телефонски број, е-пошта, онлајн портфолио и сите профили на социјалните медиуми што сакате да ги споделите со регрутерот.

5. Прегледајте ја вашата е-пошта пред да ја испратите

Пред да притиснете Испрати, важно е да ја прегледате и лекторирате вашата е-пошта за да обезбедите точност, професионалност и правилна граматика и правопис. Размислете да додадете онлајн асистент за пишување како Grammarly во вашиот прелистувач за да ги фатите грешките и да давате предлози за подобрување.

Исто така, добро е да си испратите тест-пошта за да се осигурате дека вашата е-пошта изгледа добро и ги има сите соодветни прилози. Откако ќе бидете сигурни дека вашата апликација е совршена, испратете ја е-поштата до регрутерот.

6. Користете професионална адреса за е-пошта

Сметката за е-пошта што ја користите за да ја испратите вашата апликација треба да биде професионална. Ако аплицирате за многу работни места, можеби ќе сакате дури и да поставите сметка за е-пошта само за барање работа. Ќе можете лесно да ги следите вашите апликации бидејќи тие нема да се мешаат со вашата лична е-пошта. Ако користите онлајн услуга за е-пошта ( Gmail , на пример), ќе можете да пристапите до вашите пораки од кој било уред. Кога ја поставувате сметката, обидете се да користите варијација на вашето име, како што е firstname.lastname@email.com.

7. Изберете име на датотека за вашата биографија

Кога ќе ја зачувате вашата биографија, вклучете го вашето име во насловот, така што работодавачот ќе знае чија е биографијата.

8. Покажете дека добро сте го разбрале описот на работата

Како барател на работа, треба да ги знаете сите аспекти на работата за која аплицирате и тоа треба да му го покажете на вашиот потенцијален работодавец. Избегнувајте клише фрази како „Ова е мојата работа од соништата“. Користете повеќе формален јазик во вашето писмо за апликација. Деталите ќе бидат наведени во огласот за работа.

Што е Шаблон за е-пошта за апликација за работа?

Шаблон за е-пошта за апликација за работа е претходно дизајниран формат што го користите како водич кога пишувате е-пошта за да аплицирате за работа. Шаблонот ги вклучува основните елементи на е-поштата за апликација за работа, како што се темата, поздравот, воведот, телото и затворањето.

Користењето на шаблон за е-пошта за апликација за работа ви помага да ги организирате вашите мисли и да се осигурате дека ги вклучувате сите потребни информации за да се утврди зошто сте идеален кандидат за работата. Сепак, важно е да запомните да ја персонализирате е-поштата за конкретната работа и компанија за која аплицирате и да ги нагласите вашите релевантни квалификации и искуство.

Еве пример за шаблон:

Предмет:[Position] Апликација – [Your Name]

Почитуван г-дин/г-ѓа/г-ѓа.[Hiring Manager’s Name] ,

Пишувам да аплицирам за[Position] позиција во[Company Name] . Со[Number of Years] долгогодишно искуство во[relevant field or industry] , Уверен сум дека ги имам вештините и квалификациите потребни за да се истакнам во оваа улога.

Во мојата претходна улога во[Previous Company] , јас[brief description of your responsibilities and achievements] . Јас сум вешт во[relevant skills] и имаат искуство со[relevant tools or software] . Исто така, јас сум брз ученик, способен да се прилагодам на новите технологии и процедури.

Јас сум страстен за[industry or field] и возбуден сум поради можноста да придонесам за успехот на[Company Name] . Исто така, импресиониран сум од мисијата и вредностите на компанијата и верувам дека моите вештини и искуство добро се усогласуваат со целите на компанијата.

Во прилог најдете ја мојата биографија и мотивационото писмо за ваш преглед. Ако ви требаат дополнителни информации, ве молиме не двоумете се да ме контактирате. Ви благодариме што ја разгледавте мојата апликација.

Со почит,

[Your Full Name]

[Your Contact Information]

Како да напишете дополнителна е-пошта откако аплицирате за работа?

Следењето со потенцијален работодавач по аплицирањето за работа го покажува вашиот ентузијазам и интерес за позицијата. Еве неколку совети за тоа како да напишете дополнителна е-пошта откако аплицирате за работа:

 • Почекајте најмалку една недела по аплицирањето пред да испратите дополнителна е-пошта. Ова му дава на работодавачот доволно време да ја разгледа вашата апликација.
 • Користете јасен наслов кој ја означува целта на вашата е-пошта. На пример, „Следење на[Position] Апликација“ или „Проверка на статусот на апликацијата“.
 • Започнете со љубезен поздрав, како што е „Драга[Hiring Manager’s Name] .
 • Потсетете го работодавачот на вашата апликација со спомнување на позицијата за која аплициравте и датумот кога ја поднесовте апликацијата.
 • Изразете го вашиот континуиран интерес за позицијата и компанијата.
 • Прашајте дали има дополнителни информации што ги давате или дали има проценета временска рамка за процесот на вработување.
 • Заблагодарете му се на работодавачот за времето и вниманието.
 • Вклучете ги вашите информации за контакт во случај работодавачот да треба да ве контактира.

Еве пример за следење на е-пошта:

Предмет: Следење на апликацијата за маркетинг координатор

мил[Hiring Manager’s Name] ,

Се надевам дека оваа е-пошта ќе ве најде добро, ви пишувам за да се надоврзам на мојата неодамнешна апликација за позицијата маркетинг координатор во компанијата XYZ. Ја поднесов мојата апликација на[Date of Application] , и јас сум многу заинтересиран за оваа можност.

Прво, возбуден сум поради можноста да се приклучам на тимот на компанијата XYZ и да придонесам за успехот на компанијата. Исто така, верувам дека моите вештини и искуство ме прават силен кандидат за оваа позиција.

Сакав да се пријавам и да видам дали има дополнителни информации што можам да ги дадам или дали има проценета временска рамка за процесот на вработување. Јас сум на располагање да одговорам на сите прашања што можеби ги имате и можам да дадам референци по барање.

Ви благодариме за вашето време и внимание. Со нетрпение очекувам да слушнам од тебе.

Со почит,

[Your Full Name]

[Your Contact Information]

Сподели пост

AI писател

img

Eskritor

Креирајте AI генерирана содржина