Најдобрите книги за пишување копии во 2023 година

Искористувајќи ја моќта да очаровате и да поттикнете конверзии, пишувањето копии е незаменлив аспект на маркетингот и рекламирањето. Највисоките ресурси достапни во 2023 година можат да направат значајна разлика за писателите кои сакаат да ги подобрат своите вештини, без разлика дали се искусни или почетници во областа на пишувањето копии. Знаењето е од клучно значење во современиот маркетинг пејзаж, каде што на потрошувачите лесно им се одвлекува вниманието, а конкуренцијата е интензивна. Ве очекува кеш со извонредни водичи за пишување копии, подготвени да го надополнат вашето пишување со новооткриена вештина и финес.

Ве покануваме да го прочитате нашиот детален блог пост ако се стремите да истражувате во врвот на литературата за пишување копии. Во него, внимателно избраниот асортиман на врвни книги од 2023 година го има клучот за совладување на убедливото пишување копии, смислено изработено и опширно истражувано.

Што е книга за пишување копии?

Книга за пишување копии е публикација која обезбедува насоки, инструкции и увид во уметноста и науката за пишување копии. Пишувањето е вештина за пишување убедлив и привлечен текст, често користен во рекламирање, маркетинг и промотивни материјали, со примарна цел да се убеди читателот или публиката да преземе одредена акција, како што е купување, регистрирање за билтен, или кликнување на целна страница.

Најдобрите книги за пишување копии во 2023 година

Еве список на најдобрите книги за пишување копии кои ви помагаат подобро да пишувате рекламен текст :

1. „The Copywriter’s Handbook“ од Роберт В. Блај

Прирачникот за авторски текстови “ на Роберт В. Блај е класика во оваа област со години, а изданието од 2023 година не е исклучок. Овој сеопфатен водич ги покрива основите за пишување копии, вклучително и пишување за печатени, онлајн и социјални медиуми. Тоа е одличен избор за почетници бидејќи објаснува чекор-по-чекор.

2. „Влијание: Психологијата на убедувањето“ од Роберт Б. Циалдини

Иако не е строго одлична книга, „Влијание“ на Роберт Б. Чиалдини е задолжително читање за секој писател на копии. Разбирањето на психологијата зад убедувањето е од клучно значење во изработката на привлечна копија од реклами , а оваа книга навлегува длабоко во принципите на влијание, што ја прави неопходен ресурс.

3. „Реклама за пробив“ од Јуџин Шварц

„Реклама за пробив“ на Јуџин М. Шварц е легендарна книга за пишување копии што не се печати со години. Сепак, изданието од 2023 година го враќа во живот, нудејќи безвременска мудрост за создавање реклами што навистина резонираат со вашата публика. Ако можете да добиете одлична копија.

4. „Hey, Whipple, Squeeze This: The Classic Guide to Creating Great Ads“ од Лук Саливан

„Еј, Випл, стиснете го ова“ на Лук Саливан е забавен и информативен водич за рекламирање и пишување копии. Исполнет е со практични совети, примери од реалниот свет и креативна инспирација, што го прави привлечно четиво за амбициозните автори.

5. „Тајни за пишување копии: како секој може да ја искористи моќта на зборовите за да добие повеќе кликови, продажба и профит… без разлика што продавате или кому му го продавате“ од Џим Едвардс

„Тајните за пишување копии“ на Џим Едвардс е современ водич за ефективно пишување копии во дигиталната ера. Обезбедува активни совети и техники кои ќе ви помогнат да напишете убедлива и висококонвертирачка копија за веб-локации, маркетинг преку е-пошта и многу повеќе.

6. „The Adweek Copywriting Handbook“ од Џозеф Сугарман

„Прирачникот за пишување копии на Adweek“ на Џозеф Сугарман е класичен ресурс кој ја покрива уметноста на пишување копии од перспектива на легендарен писател на копии. Тоа е ризница со увиди и стратегии кои можат да ги подигнат вашите вештини за пишување копии на следното ниво.

7. „Борските писма“ од Гери Халберт

„Борни писма“ од Гери Си. Во овие писма, Халберт дава вредна мудрост за пишување и маркетинг, што го прави задолжително читање за секој што е сериозен за совладување на уметноста на убедливо пишување.

8. „Ogilvy on Advertising“ од Дејвид Огилви

„Ogilvy on Advertising“ на Дејвид Огилви е безвременска класика која останува камен-темелник во светот на рекламирањето и пишувањето на копии. Огилви го споделува своето децениско искуство и експертиза, обезбедувајќи непроценливи сознанија за тоа што прави ефективно рекламирање и пишување копии. Оваа книга е задолжителна за секој кој сака да се истакне во областа.

9. „Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Other Die“ од Чип Хит и Ден Хит

„Made to Stick“ од Чип Хит и Ден Хит ја истражува уметноста на изработка на пораки што се задржуваат во главите на вашата публика. Авторите навлегуваат во психологијата на незаборавните идеи и даваат практични совети за создавање содржина што резонира и издржува.

10. „Крајното писмо за продажба: привлече нови клиенти, засили ја продажбата“ од Ден С. Кенеди

„The Ultimate Sales Letter“ од Ден С. Кенеди е сеопфатен водич за пишување продажни писма што носат резултати. Кенеди споделува докажани техники за изработка на привлечна продажна копија која ги убедува читателите да преземат акција, што го прави суштински ресурс за секој кој е вклучен во продажба и маркетинг на содржина.

11. „Тестирани методи на рекламирање“ од Џон Кејплс

„Тестирани методи на рекламирање“ од Џон Кејплс е безвременска класика која дава практични сознанија за изработка на ефективни реклами. Кејплс, легендарен писател за пишување во реалниот живот, го споделува своето големо знаење за тоа што функционира во рекламирањето, вклучувајќи наслови, распоред и техники за тестирање.

12. „Научно рекламирање“ од Клод Хопкинс

„Научно рекламирање“ од Клод Хопкинс е уште едно основно дело кое ги истражува научните принципи зад доброто пишување и успешното рекламирање. Хопкинс ја нагласува важноста на мерливите резултати и значењето на тестирањето и следењето во рекламните кампањи.

13. Рекламни тајни на пишаниот збор, од Џозеф Сугарман

Џозеф Сугарман заработи милиони пишувајќи нарачки по пошта и директен маркетинг подобро копирање во 1970-тите и 80-тите. Пркосејќи им на конвенционалната мудрост за пишување копии, тој разви стил што го промени лицето на маркетингот со директен одговор.

Сугарман ги споделува своите тајни за создавање копија на едукативен, инспиративен и мотивирачки начин.

14. „Сите пишуваат“ од Ен Хендли

„Сите пишуваат“ од Ен Хендли е задолжително четиво за секој кој е вклучен во креирање содржина и успешно пишување копии. Handley дава практични совети и насоки за пишување привлечна содржина, без разлика дали се работи за веб-страници, социјални медиуми или маркетинг преку е-пошта.

15. „Исповеди на рекламен човек“ од Дејвид Огилви

„Исповеди на рекламен човек“ од Дејвид Огилви е класика која нуди поглед зад сцената на рекламната индустрија од една од нејзините најистакнати фигури. Огилви ги споделува своите искуства, принципи и увиди за успешните рекламни кампањи.

16. „Убедливо копирање“ од Енди Маслен

„Убедливо копирање“ од Енди Маслен е водич кој дава вредни увиди во уметноста на пишување убедливи и пишување копија. Маслен споделува техники и стратегии за да ги ангажира читателите и да ги поттикне да преземат акција, што го прави суштинско четиво за пишувачите на копии и продавачите.

17. „Cashvertising“ од Дру Ерик Витман

„Cashvertising“ од Дру Ерик Витман е ризница на психолошки тактики и рекламни стратегии за да ја зголемите вашата одлична ефективност на пишување копии. Витман навлегува во науката за убедување, откривајќи како можете да ги искористите емоциите и мотивите на потрошувачите за да поттикнете продажба и конверзии. Оваа книга е практичен водич за создавање примероци што се продаваат.

Најчесто поставувани прашања

Зошто е од суштинско значење да се ажурирате со нови книги за пишување копии?

Областа на пишување копии постојано се развива, особено со технолошкиот напредок и промените во однесувањето на потрошувачите. Ажурирањето со најновата литература гарантира дека сте опремени со тековните најдобри практики и техники.

Како се променија практиките на пишување копии во последниве години?

Со порастот на дигиталните медиуми, SEO и маркетингот на содржини, пишувањето копии сега бара рамнотежа помеѓу убедливото пишување и стратешкото позиционирање на интернет. Овие книги ги одразуваат најновите техники и практики.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена