Кога треба да ги парафразирате информациите?

Слика која прикажува различни сценарија, како што се истражување или презентации, каде парафразирањето на информациите е неопходно и корисно.

Парафразирањето треба да се користи кога сакате информации од извор, но не можете да ги користите дословно. Еве неколку ситуации кога треба да размислите за парафразирање:

 1. За да се избегне плагијат
  • Парафразирањето ви помага да избегнете плагијат така што ќе ги повторите информациите со свои зборови.
  • Ова е особено важно во академското пишување или кога креирате содржина.
 2. За да се поедностават сложените информации
  • Парафразирањето може да помогне да се направат сложените информации полесни за разбирање за читателите.
  • Ова е корисно кога пишувате технички документи или научно-истражувачки трудови.
 3. За да додадете разновидност на вашето пишување
  • Парафразирањето исто така може да помогне да додадете разновидност на вашето пишување со користење на различни зборови и структури на реченици.

Кога да се цитира, парафразира или сумира

Иако парафразирањето е вредна алатка за писателите, тоа не е секогаш најдобриот избор. Во зависност од контекстот, можеби е посоодветно наместо тоа да се цитираат или сумираат информациите. Еве неколку ситуации кога треба да размислите за користење на секоја техника:

Кога да цитирате:

Цитирањето е чин на користење на точните зборови на изворот. Треба да размислите за цитирање кога:

 • Оригиналната формулација е особено незаборавна или влијателна.
 • Зборовите на изворот се добро познати или често се цитирани.
 • Зборовите на изворот се користат за анализа или критика.

Сепак, важно е да се запамети дека прекумерната употреба на цитати може да направи вашето пишување да изгледа нарушено и да го наруши вашиот глас.

Кога да се парафразира:

Парафразирањето е повторување на информациите со ваши зборови додека го задржувате оригиналното значење. Треба да размислите за парафразирање кога:

 • Треба да ги пренесете идеите на изворот на попрецизен или поконцизен начин.
 • Сакате да избегнете да користите премногу цитати.
 • Треба да избегнувате да ја користите истата фраза како оригиналниот извор.

Не заборавајте да му дадете признание на оригиналниот извор дури и кога парафразирате.

Кога да се сумира:

Сумирањето е чин на давање краток преглед на главните точки на изворот. Треба да размислите за сумирање кога:

 • Изворот содржи многу информации и сакате да ги кондензирате.
 • Сакате да му дадете на вашиот читател брз преглед на главните точки на изворот.
 • Сакате да споредите и спротивставите на повеќе извори.

Важно е да се забележи дека премногу сумирање може да ги изостави важните детали или нијанси, па вклучете ги најсуштинските информации.

жена што пишува на компјутер и фаќа белешки

Како да парафразирате текст?

Еве чекор-по-чекор водич кој ќе ви помогне ефективно да ги парафразирате информациите:

 1. Внимателно прочитајте го оригиналниот текст
  • Пред да започнете со парафразирање, проверете дали го разбирате оригиналниот текст темелно.
  • Прочитајте го повеќе пати и означете ги клучните точки.
 2. Разложете го текстот на помали парчиња
  • Идентификувајте ги главните идеи и разделете го текстот на помали парчиња.
  • Така полесно ќе ги анализирате информациите и ќе ги преформулирате со свои зборови.
 3. Анализирајте ги информациите
  • Анализирајте ги информациите и обидете се да го разберете нивното значење.
  • Размислете како можете да го преформулирате на начин што е полесно разбирлив за вашата публика.
 4. Користете синоними и различни структури на реченици
  • Користете синоними за да ги замените клучните зборови и обидете се да користите различни структури на реченици за да го пренесете истото значење.
  • Ова ќе ви помогне да избегнете плагијат и да додадете разновидност на вашето пишување.
 5. Чекор 4: Проверете ја точноста
  • Откако ќе ги парафразирате информациите, проверете дали се точност.
  • Осигурајте се дека сте го доловувале оригиналното значење на текстот и не сте го промениле на кој било начин.

Како да користите директни цитати?

Кога користите извори во вашето пишување, од суштинско значење е да разберете како правилно да користите директни цитати. Директните цитати се точни зборови на оригиналниот автор и треба да бидат ставени во наводници. Еве неколку упатства за форматирање директни цитати:

1. Користете наводници:

 • Директниот наводник ставете го во наводници. Ова му дава до знаење на читателот дека зборовите не се ваши.
 • Пример: Според Џонсон (2010), „Директните цитати секогаш треба да бидат затворени во наводници“ (стр. 20).

2. Користете цитати во текст:

 • Вклучете цитат во текстот по цитатот за да му дадете признание на оригиналниот автор. Јас
 • Наводот во текстот треба да го содржи името на авторот и бројот на страницата каде што може да се најде цитатот.
 • Пример: Според Џонсон (2010), „Директните цитати секогаш треба да бидат затворени во наводници“ (стр. 20).

3. Користете блок цитати за подолги пасуси:

 • Ако директниот цитат е подолг од 40 зборови, користете блок цитат.
 • Во блок цитат, започнете нова линија и вовлечете го целиот цитат.
 • Не користете наводници за блок наводници.
 • Пример: Џонсон (2010) пишува: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam id hendrerit risus, во eleifend lorem. Nulla facilisi. Fusce eget massa euismod, blandit ipsum a, suscipit elit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed faucibus consectetur mi, nec tempor magna pellentesque non. Sed imperdiet elit id elit pulvinar, vel commodo purus luctus. (стр. 20)

4. Користете елипсови и квадратни загради:

 • Кога треба да испуштите или промените дел од директен цитат, користете елипсови и квадратни загради. Во APA и MLA стиловите, типичната употреба на елипса и квадратни загради е 1-2.
 • Елипсите се користат за да се покаже дека некои зборови се испуштени од оригиналниот пасус, а квадратните загради се користат за да се покаже дека сте додале или смениле некои зборови.
 • Пример: Според Џонсон (2010), „Директните цитати секогаш треба да бидат затворени во […] ознаки“ (стр. 20).

Најчесто поставувани прашања

Што е парафразирање?

Парафразирањето е процес на повторување на информациите со ваши зборови/сопствено пишување додека го одржувате оригиналното значење недопрено. Оваа техника често се користи за да се избегне плагијат или да се поедностават сложените информации за читателите.

Зошто треба да парафразирате?

Парафразирањето може да се направи од различни причини, вклучувајќи академско пишување, истражување и создавање содржина.

Дали парафразирањето е плагијат?

Парафразирањето не е плагијат ако ги ставите идеите на авторот целосно со свои зборови и правилно го наведете изворот.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена