Како да го промените типот на рекламна група во Google Ads

ad-group-types-in-google-ads
ad-group-types-in-google-ads

Eskritor 2023-08-16

Како дигитални продавачи и огласувачи, разбирањето на сложеноста на типовите рекламни групи е од клучно значење за ефикасно да ги оптимизираме нашите кампањи за плаќање по клик (PPC). Без разлика дали сте нов во Google Ads или искусен професионалец, овој водич ќе ве опреми со вредни сознанија за навигацијата на кампањите за пребарување, користењето на Google Analytics и искористувањето на моќта на различни типови на совпаѓање, вклучувајќи широко совпаѓање и таргетирање на ниво на клучни зборови. Ќе ве водиме низ процесот чекор-по-чекор на менување на типовите рекламни групи користејќи ги паѓачките опции и ќе истражуваме како тоа може да влијае на рангирањето на рекламите, статусот на рекламната група и вашата севкупна стратегија AdWords .

Во светот на дигиталниот маркетинг кој постојано се развива, SEO останува камен-темелник за бизнисите кои се стремат да ја подобрат својата онлајн видливост. Како што маркетерите започнуваат со лансирање на нови кампањи, истражувањето на клучни зборови станува најважно во идентификувањето на најрелевантните термини за пребарување што резонираат со нивната целна публика. Навлегувајќи длабоко во истражувањето на клучни зборови, тие можат да откријат вредни сознанија за намерите и однесувањето на потрошувачите, поставувајќи ја основата за успешна SEO и кампањи за пребарување. Покрај тоа, оптимизирањето на кампањите со висококвалитетни клучни зборови може значително да влијае на посакуваниот резултат за квалитет, што ќе доведе до подобро рангирање на рекламите и ефикасност на трошоците. Од органски стратегии за оптимизација на пребарувачот ( SEO ) до платено рекламирање низ различни типови кампањи (во зависност од нивото на кампањата и поставките на кампањата), совладувањето на уметноста на типовите на совпаѓање на клучни зборови на максимално ниво е вештина што им овозможува на маркетерите да останат напред во конкурентниот дигитален пејзаж . Креирајте рекламни групи и научете како да управувате со вашата сметка на рекламна група.

Кои се различните типови на рекламни групи достапни во Google Ads ?

Од моето последно ажурирање во септември 2021 година, Google Ads нуди неколку типови на рекламни групи за да им помогне на огласувачите да ги организираат своите кампањи и да таргетираат одредена публика. Имајте предвид дека може да има ажурирања или промени по моето последно ажурирање, па затоа е секогаш добра идеја да ги потврдите информациите на официјалната платформа Google Ads . Еве ги главните типови на рекламни групи достапни во Google Ads :

 1. Рекламни групи за пребарување на мрежата: овие рекламни групи ги таргетираат текстуалните реклами што се појавуваат во резултатите од пребарувањето на Google кога корисниците внесуваат релевантни клучни зборови. Рекламите се прикажуваат над или под резултатите од органското пребарување.
 2. Рекламни групи за прикажување на мрежата: овие рекламни групи се насочени кон реклами со слики и текст што се појавуваат на различни веб-локации во рамките на мрежата за прикажување на Google , која вклучува огромна мрежа на партнерски страници.
 3. Рекламни групи за видео кампањи: овие рекламни групи се дел од видео кампањи на YouTube и други видео-партнери. Огласувачите можат да создаваат реклами во пренос, откривање видеа и браник во овој тип.
 4. Рекламни групи за купување: овие рекламни групи се специјално дизајнирани за кампањи за купување Google , каде што огласувачите можат да ги промовираат своите производи користејќи доводи на производи.
 5. Рекламни групи за кампањи за апликации: овие рекламни групи се приспособени за промовирање мобилни апликации на различни својства Google , како што се Пребарување на Google , Google Play , YouTube и партнерски страници.
 6. Кампања за апликации за ангажирана рекламна група: Овој тип на рекламна група се фокусира на повторно ангажирање на постоечките корисници на апликацијата, охрабрувајќи ги да преземаат конкретни дејства во рамките на апликацијата.
 7. Локални рекламни групи на кампањи: овие рекламни групи се дизајнирани за бизниси со физички локации и имаат за цел да ги привлечат посетите на нивните продавници со тули и малтер.

Зошто можеби ќе треба да го промените типот на вашата рекламна група?

Промената на типот на вашата рекламна група во Google Ads може да биде од корист од неколку причини и ви овозможува да ја прилагодите вашата стратегија за рекламирање врз основа на целите и перформансите на вашата кампања. Еве неколку потенцијални причини зошто може да размислите за промена на типот на вашата рекламна група:

 • Проширување на досегот: ако првично сте започнале со рекламни групи на Мрежата за пребарување, но сакате да допрете до поширока публика, може да размислите за создавање рекламни групи на Мрежата за приказ. Рекламите за прикажување може да ви помогнат да таргетирате корисници кои можеби не активно ги бараат вашите производи или услуги, но би можеле да бидат заинтересирани за нив кога прелистуваат релевантни веб-локации.
 • Подобрување на релевантноста на рекламите: Релевантноста на рекламите е клучна за успехот на кампањата. Ако забележите дека вашите реклами не добиваат доволно кликови или конверзии во тековниот тип на рекламна група, префрлањето на порелевантен тип на рекламна група може да помогне. На пример, ако прикажувате реклами засновани на слики, преместувањето во рекламна група на Display Network би можело да биде посоодветно.
 • Употреба на визуелна содржина: ако имате привлечна видео содржина или визуелно привлечни креативци, можеби ќе сакате да ги истражите рекламните групи за видео кампањи. Видео рекламите можат да бидат моќен начин да го привлечете вниманието на корисниците и ефикасно да ја пренесете вашата порака.
 • Промовирање на мобилни апликации: ако имате мобилна апликација и вашата примарна цел е да ги зголемите инсталациите и користењето на апликациите, префрлувањето на типот на рекламна група на Кампања за апликации може да биде поефективно. Ви овозможува да користите различни својства Google за да допрете до потенцијални корисници.
 • Локализирано таргетирање: ако имате бизнис во физичка продавница или услужна област, префрлањето на рекламните групи за локална кампања може да помогне да се зголеми сообраќајот и да се промовираат посетите на продавниците преку таргетирање засновано на локација.

Како се движите до поставките на рекламната група во Google Ads ?

Еве како можете да отидете до поставките на рекламната група во Google Ads :

 • Најавете се на вашата сметка Google Ads на ads.google.com .
 • Откако ќе се најавите, ќе бидете префрлени на контролната табла Google Ads .
 • На левата страна на контролната табла, треба да видите мени со различни опции. Кликнете на „Кампањи“ во менито. Ова ќе ве однесе до страницата за преглед на кампањи, каде што можете да видите листа на вашите постоечки кампањи.
 • Кликнете на кампањата што ја содржи рекламната група до која сакате да пристапите. Ова ќе ве одведе на ниво на рекламна група.
 • Откако ќе бидете на ниво на рекламна група, треба да видите листа на рекламни групи во рамките на таа кампања.
 • Лоцирајте ја рекламната група за која сакате да пристапите до поставките и кликнете на неа. Ова ќе ја отвори страницата со детали за рекламната група.
 • На страницата со детали за рекламната група, ќе ги најдете поставките за таа конкретна рекламна група. Овде можете да направите промени во името на рекламната група, стандардната понуда, ротацијата на рекламите, опциите за таргетирање и многу повеќе.

Кои се чекорите за да се префрлите од стандардна рекламна група во динамична рекламна група?

преминот од стандардна рекламна група во динамична рекламна група во Google Ads вклучува создавање нова динамична рекламна група и мигрирање на поставките на вашата постоечка стандардна рекламна група. Динамичките рекламни групи користат динамични реклами за пребарување (DSA), кои автоматски генерираат наслови на реклами и целни страници врз основа на содржината на вашата веб-локација. Еве чекор-по-чекор водич за префрлување од стандардна рекламна група во динамична рекламна група:

 1. Најавете се на вашата сметка Google Ads на ads.google.com .
 2. Во контролната табла Google Ads , кликнете на „Кампањи“ во левото мени.
 3. Изберете ја кампањата што ја содржи стандардната рекламна група што сакате да ја претворите во динамична рекламна група.
 4. Кликнете на стандардната рекламна група што сакате да ја префрлите на динамична рекламна група.
 5. Во поставките на рекламната група, забележете ги клучните зборови и сите други поставки што сакате да ги користите за вашата динамична рекламна група. Динамичките рекламни групи ќе генерираат реклами динамично врз основа на содржината на вашата веб-локација и барањето за пребарување на корисникот, така што нема да треба да давате поединечни клучни зборови.
 6. Создадете нова динамична рекламна група. За да го направите ова, следете ги овие чекори: а. Кликнете на копчето „+ AD GROUP“ во рамките на кампањата на која работите. б. Изберете „Динамична цел на рекламирање“ како тип на рекламна група.
 7. Поставете ја понудата и другите опции за таргетирање за вашата динамична рекламна група. Наместо да додавате поединечни клучни зборови, ќе наведете динамична цел на рекламирање, што обично е URL на вашата веб-страница.
 8. Изберете ги соодветните опции за таргетирање за вашата динамична рекламна група, како што се таргетирање локација и таргетирање публика, доколку е применливо.
 9. Приспособете ги поставките за рекламирање. Можете да наведете наслови на реклами, описи и други елементи кои динамички ќе се генерираат заедно со рекламата.
 10. Зачувајте ја вашата нова динамична рекламна група.

Придобивки од динамични рекламни групи и динамички реклами за пребарување (DSA):

 • Динамичките реклами за пребарување (DSA) автоматски генерираат наслови на реклами и целни страници врз основа на содржината на вашата веб-локација. Ова значи дека не треба рачно да креирате повеќе реклами за различни клучни зборови, заштедувајќи време и напор.
 • DSA ви овозможува да допрете до поширока публика со динамично усогласување на барањата за пребарување со релевантните содржини на вашата веб-локација. Може да фати релевантен сообраќај што може да го пропуштите со традиционалното таргетирање со клучни зборови.
 • Динамичните рекламни групи можат да бидат особено корисни за веб-локации со често менување на залиха или широк спектар на производи/услуги, бидејќи ја одржуваат ажурираната содржина на реклами без постојани рачни ажурирања.
 • DSA ги надополнува вашите постоечки кампањи базирани на клучни зборови, овозможувајќи ви да идентификувате нови можности за клучни зборови врз основа на барањата за пребарување на корисниците и содржината на веб-локацијата.
 • Со користење на DSA, можете да ја зголемите покриеноста и видливоста на вашата реклама, што ќе доведе до потенцијално повисоки стапки на кликнување и конверзии.

Можете ли да го промените типот на рекламна група откако ќе има активни реклами?

Еве неколку размислувања и потенцијални проблеми ако се обидете да промените тип на рекламна група со активни реклами:

 • Загуба на податоци и перформанси: менувањето на типови на рекламни групи може да резултира со губење на историски податоци и метрика за изведба за оригиналната рекламна група. Новата рекламна група ќе се третира како посебен ентитет и сите акумулирани податоци од претходната рекламна група нема да се пренесат.
 • Неодобрувања на реклами: рекламните креативни и формати кои беа одобрени за оригиналната рекламна група можеби не се компатибилни со новиот тип на рекламна група. Ова може да доведе до неодобрување на рекламите, што привремено ќе го наруши вашето рекламирање додека не се решат проблемите.
 • Различно таргетирање и поставки: секој тип на рекламна група во Google Ads има специфични опции и поставки за таргетирање. Кога го менувате типот на рекламната група, оригиналните поставки за таргетирање може да не се применливи или соодветни за новиот тип, што бара прилагодувања за ефективно да се допре до саканата публика.
 • Реклама копирање и креативци: Различни типови рекламни групи поддржуваат различни формати и барања за реклами. Промената на типот на рекламната група може да бара препишување на копија од рекламата и создавање на нови рекламни креативци кои се придржуваат до спецификациите на новиот тип.
 • Клучни зборови и релевантност на рекламите: Префрлањето на типовите рекламни групи може да го промени начинот на кој Google ги усогласува вашите реклами со барањата за пребарување. Клучните зборови што претходно предизвикуваа сообраќај и конверзии можеби не се релевантни или ефективни за новиот тип на рекламна група, што влијае на перформансите на рекламата.

За да избегнете пречки и потенцијални проблеми, генерално се препорачува да планирате и креирате нови рекламни групи со саканиот тип на рекламна група при прилагодување на вашата стратегија за рекламирање.

Кои размислувања треба да ги имате на ум кога ги менувате типовите на рекламни групи?

При менување на типовите рекламни групи во Google Ads , треба да се имаат предвид неколку клучни размислувања за да се обезбеди непречена транзиција и ефикасно да се постигнат вашите рекламни цели. Еве неколку важни фактори што треба да се земат предвид:

 • Приспособувања на таргетирање:
  • Секој тип на рекламна група има специфични опции за таргетирање. Кога го менувате типот на рекламната група, прегледајте ги и приспособете ги поставките за таргетирање за да се усогласат со новиот тип. На пример, ако се префрлите од стандардна рекламна група на група за прикажување реклами, ќе треба да дефинирате таргетирање врз основа на демографијата, интересите, пласманите или списоците за ремаркетинг.
 • Разгледување на клучни зборови:
  • Ако вашата оригинална рекламна група беше заснована на клучни зборови (на пр., рекламна група на мрежата за пребарување), транзицијата кон динамична рекламна група или група за прикажување реклами можеби нема да бара конкретни клучни зборови. Сепак, можеби сепак сакате да одржувате кампањи базирани на клучни зборови заедно со новиот тип на рекламна група за да ги покриете сите основи.
 • Порамнување на целната страница:
  • Кога менувате типови на рекламни групи, размислете дали вашите целни страници се оптимизирани за новиот формат на реклами или критериумите за таргетирање. Релевантноста на целната страница и корисничкото искуство играат витална улога во перформансите на рекламите, затоа погрижете се вашите целни страници да одговараат на намерата на рекламите.
 • Распределба на буџетот:
  • Различни типови на рекламни групи може да бараат различни буџетски распределби врз основа на нивните перформанси и потенцијал за постигнување на целите на вашата кампања. Прилагодете ја вашата распределба на буџетот за да ја одрази важноста на секој тип на рекламна група во вашата севкупна стратегија.
 • А/Б тестирање:
  • Ако е можно, размислете да извршите A/B тестови помеѓу различни типови рекламни групи за да ја оцените нивната ефикасност во постигнувањето на вашите цели. Ова може да ви помогне да го идентификувате типот на рекламна група со најдобри перформанси за вашите специфични рекламни цели.

Како промената на типовите на рекламни групи влијае на тековните кампањи?

Промената на типовите рекламни групи во постоечките кампањи може да има различни импликации врз перформансите и досегот на вашите тековни кампањи. Еве неколку клучни импликации што треба да се земат предвид:

 • Ad Performance Changes:
  • Кога менувате типови на рекламни групи, може да влијае на начинот на кој вашите реклами се сервираат и се насочени. Различни типови рекламни групи имаат различни формати на реклами, опции за таргетирање и стратегии за наддавање. Како резултат на тоа, перформансите на вашите реклами може значително да се променат.
  • Метриката за изведба на рекламите, како што се стапката на кликнување (CTR), стапката на конверзија и цена-по-клик (CPC) може да доживеат флуктуации поради новото таргетирање и формати на реклами.
 • Досег на публика:
  • Различни типови рекламни групи допираат различна публика. На пример, рекламните групи засновани на клучни зборови (Мрежа за пребарување) ги таргетираат корисниците кои бараат одредени клучни зборови, додека групите за реклами за прикажување допираат до корисници врз основа на демографија, интереси или пласмани.
 • Распределба на буџетот:
  • Перформансите и трошоците по клик (CPC) на различни типови на рекламни групи може значително да се разликуваат. Како резултат на тоа, менувањето на типови на рекламни групи може да бара прилагодувања на вашата буџетска распределба помеѓу различни типови за да се максимизира рентабилноста и ефективно да се постигнат целите на кампањата.
 • Влијание на таргетирање на клучни зборови:
  • Ако вашата оригинална рекламна група се потпира на таргетирање на клучни зборови (на пр., мрежа за пребарување), менувањето на друг тип на рекламна група, како што е приказ или динамична рекламна група, можеби нема да бара конкретни клучни зборови. Оваа промена може да влијае на вашата стратегија за клучни зборови и потенцијално да влијае на рангирањето на органското пребарување.
 • Релевантност на целната страница:
  • Целните страници поврзани со типот на вашата рекламна група мора да се усогласат со новиот формат на реклама или критериумите за таргетирање. Погрижете се вашите целни страници да одговараат на намерата на рекламите за одржување на позитивно корисничко искуство и подобрување на стапките на конверзија.
 • Период на учење и оптимизација:
  • Кога менувате типови на рекламни групи, може да има период на учење за алгоритмите на Google да го разберат и оптимизираат новиот тип на рекламна група. Во овој период, перформансите на рекламите може да варираат додека системот не се прилагоди на промените.

Дали има некакви ограничувања или ограничувања при промена на типовите на рекламни групи?

Од моето последно ажурирање во септември 2021 година, има неколку ограничувања, ограничувања и предуслови за кои корисниците треба да бидат свесни кога се обидуваат да ги променат типовите на рекламни групи во Google Ads . Овие размислувања се клучни за да се обезбеди непречена транзиција и да се избегнат потенцијални проблеми. Еве ги главните ограничувања и ограничувања:

 • Без директна конверзија: Google Ads не ви дозволува директно да го менувате типот на рекламната група. Не можете да конвертирате постоечка рекламна група од еден тип во друг со едноставна промена на поставките. Секој тип на рекламна група има свои поставки и конфигурации, а префрлањето помеѓу типовите бара создавање нова рекламна група со саканиот тип.
 • Поставување нова рекламна група: кога менувате типови на рекламни групи, ќе треба да поставите нова рекламна група со саканиот тип. Ова значи повторно креирање на вашите поставки за реклами, рекламни креативни, опции за таргетирање и стратегии за наддавање.
 • Реклама копии и креативни: Различни типови на рекламни групи може да имаат различни барања и ограничувања за формат на реклами. Промената на типот на рекламната група може да бара прилагодувања на копијата и креативните реклами за да се усогласат со спецификациите на новиот тип на рекламна група.
 • Таргетирање со клучни зборови: ако вашата оригинална рекламна група се потпира на таргетирање на клучни зборови (на пр., рекламна група на мрежа за пребарување), менувањето на друг тип на рекламна група, како што е приказ или динамична рекламна група, можеби нема да бара конкретни клучни зборови. Можеби ќе треба да се потпрете на други опции за таргетирање, како што се демографијата или интересите.
 • Порамнување на целните страници: размислете дали вашите целни страници се оптимизирани за новиот тип на рекламна група или критериуми за таргетирање. Релевантноста на целната страница и корисничкото искуство играат клучна улога во перформансите на рекламата.

Како можете да ги следите перформансите откако ќе го промените типот на рекламната група?

Следењето на перформансите по промената на типот на рекламната група е од клучно значење за да се разбере како промените влијаат на ефективноста на вашата кампања и да се идентификуваат можностите за понатамошна оптимизација. Еве неколку совети за следење и оценување на перформансите на рекламите по промената:

 • Клучни метрики за следење:
  • Следете ги клучните индикатори за изведба (KPI), како што се стапката на кликнување (CTR), стапката на конверзија, цена-по-клик (CPC) и поврат на трошење на реклами (ROAS). Овие метрики ќе ви дадат увид за тоа колку добро функционираат вашите реклами и дали новиот тип на рекламна група ги дава посакуваните резултати.
 • Споредете ги податоците пред и потоа:
  • Споредете ги податоците за перформансите на новиот тип на рекламна група со историските податоци од претходниот тип на рекламна група (ако е достапен). Оваа споредба ќе ви помогне да го разберете влијанието на промените и да ги идентификувате сите значајни разлики во перформансите на рекламите.
 • Прегледајте го досегот и ангажманот на публиката:
  • Анализирајте го досегот на вашиот нов тип на рекламна група и неговата способност да ја вклучи целната публика. Погледнете ги импресиите, кликовите и метриката за ангажирање за да видите дали вашите реклами одекнуваат кај корисниците.
 • Перформанси на целната страница:
  • Оценете ги перформансите на целните страници поврзани со новиот тип на рекламна група. Проверете ги стапките на отскокнување, времето на страницата и стапките на конверзија за да се уверите дека целните страници се усогласени со пораките за рекламирање и со намерата на корисникот.
 • Размислете за периодот на учење:
  • Овозможете период на учење по спроведувањето на промените. Кога креирате нова рекламна група, особено со различни поставки, на алгоритмите на Google може да им треба одредено време да се оптимизираат за новиот тип на рекламна група.
 • А/Б тестирање:
  • Доколку е изводливо, спроведете A/B тестови за да ги споредите перформансите на различни типови рекламни групи или варијации на реклами. Тестирањето може да ви помогне да идентификувате кој тип на рекламна група или креативен пристап најдобро функционира за постигнување на целите на вашата кампања.

Кои најдобри практики треба да се следат при реорганизирање рекламни групи?

Реорганизирањето на рекламните групи е суштински дел од оптимизирањето на вашите кампањи Google Ads . Следејќи ги овие најдобри практики, можете ефективно да ги реструктуирате вашите рекламни групи, да ја одржувате релевантноста на рекламите и да обезбедите оптимална изведба на рекламите:

 • Исчистете ги целите на кампањата: јасно дефинирајте ги целите на вашата кампања пред да ги реорганизирате рекламните групи. Разберете ги вашите цели, без разлика дали станува збор за зголемување на свесноста за брендот, поттикнување на сообраќајот на веб-страниците или максимизирање на конверзии. Оваа јасност ќе ги води вашите одлуки за реструктуирање.
 • Релевантна копија на реклами: изгответе копија од реклами што се усогласува со клучните зборови и темите на секоја рекламна група. Колку вашите реклами се порелевантни за барањата за пребарување на корисниците, толку се поголеми шансите за привлекување кликови и конверзии.
 • Користете екстензии за реклами: искористете ги екстензиите за реклами за да ја подобрите видливоста на вашата реклама и да им обезбедите дополнителни информации на корисниците. Екстензии како што се врските на сајтови, екстензии за повици и екстензии за локација може да ги подобрат перформансите на рекламите.
 • Тестирајте различни формати на реклами: експериментирајте со различни формати на реклами, како што се текстуални реклами, реклами со слики и видео реклами, врз основа на типот на рекламната група. Тестирајте различни креативци за да видите што најдобро одекнува со вашата публика.
 • Прилагодете ги понудите и буџетите: приспособете ги вашите понуди и буџети врз основа на перформансите на секоја рекламна група. Доделете повеќе буџет за групи со високи перформанси и приспособете ги понудите за да ги подобрите позициите и видливоста на рекламите.
 • Редовно следете и анализирајте: Континуирано следете ги перформансите на вашите рекламни групи и анализирајте ги клучните метрики. Идентификувајте ги групите со слаби перформанси и направете оптимизации засновани на податоци за да ги подобрите резултатите.
 • Извршете A/B тестови: спроведете A/B тестови за да споредите различни структури на рекламни групи, варијации на копии на реклами и опции за таргетирање. Тестирањето ви помага да ги идентификувате најефективните стратегии за постигнување на целите на вашата кампања.
 • Чувајте историски податоци: ако треба да направите значителни промени во вашите рекламни групи, размислете за паузирање или дуплирање на оригиналните рекламни групи наместо да ги избришете. Чувањето на историски податоци може да обезбеди вредни сознанија за идните оптимизации.

Сподели пост

AI писател

img

Eskritor

Креирајте AI генерирана содржина