Како да напишете копија од реклами за Google Ads

скриншот од метрика за реклами на Google

Научете го чекор-по-чекор процесот на изработка на привлечни реклами за пишување копии за Google Ads . Овој сеопфатен водич обезбедува практични совети и стратегии кои ќе ви помогнат да започнете со копирање на реклами што привлекува внимание, ја ангажира вашата целна публика и поттикнува конверзии.

Што е Google Ads ?

Google Ads , порано познат како Google AdWords , е платформа за онлајн рекламирање развиена од Google . Тоа им овозможува на големите и малите бизниси и огласувачите да создаваат и прикажуваат реклами на различни имоти Google и партнерски веб-локации за да стигнат до нивната целна публика. Тоа е добар начин за дигитален маркетинг бидејќи во просек луѓето вршат 2,3 милиони пребарувања Google во секунда.

Што можам да направам со Google Ads ?

Со Google Ads , можете да креирате реклами базирани на текст, реклами за прикажување, видео реклами и реклами за апликации. Овие реклами може да се појавуваат на страниците со резултати од пребарувачот на Google ( SERPs ), партнерските веб-локации во рамките на Google Display Network, YouTube , linkedIn и други имоти во сопственост на Google .

Платформата работи на моделот pay-per-click (PPC ad), каде што огласувачите наддаваат за клучни зборови релевантни за нивните производи или услуги. Кога корисниците ги бараат тие клучни зборови, рекламите се прикажуваат, а огласувачите се наплаќаат само кога корисниците ќе кликнат на нивните реклами.

Што нудат Google Ads ?

Клучните компоненти на Google Ads вклучуваат:

 1. Рекламни кампањи Google : Огласувачите создаваат рекламни кампањи засновани на специфични цели, како што се поттикнување сообраќај на веб-локации, генерирање на потенцијални клиенти, зголемување на свесноста за брендот или промовирање на продажба на производи. Секоја кампања може да содржи повеќе рекламни групи.
 2. Рекламни групи: Рекламните групи во рамките на кампањата организираат реклами и клучни зборови во одредени теми. Огласувачите можат да групираат поврзани клучни зборови заедно и да создадат приспособена реклама копија за да таргетираат одредена публика.
 3. Формати на реклами: Google Ads нуди различни формати на реклами, вклучувајќи текстуални реклами, одговорни реклами за пребарување, прикажување реклами, видео реклами, реклами за купување и реклами за промоција на апликации. Овие формати им овозможуваат на огласувачите да ги презентираат своите пораки преку различни типови медиуми низ рекламната мрежа на Google .
 4. Клучни зборови: Огласувачите избираат релевантни клучни зборови за оптимизација или фрази што предизвикуваат нивните реклами да се појавуваат кога корисниците ги бараат тие термини за пребарување. Истражувањето на клучни зборови и користењето на типовите на совпаѓање ефикасно помага да се осигура дека рекламите се прикажуваат на најрелевантната публика.
 5. Следење и оптимизација на перформансите на рекламите: копијата Google Ads обезбедува обемни алатки за следење и известување за мерење на перформансите на рекламните кампањи. Огласувачите можат да ги следат метриките како импресии, кликови, стапки на кликање, стапки на конверзија и поврат на инвестицијата (ROI). Овие податоци им овозможуваат на огласувачите да ги оптимизираат своите кампањи, да го усовршат таргетирањето и да ја подобрат ефективноста на нивните реклами.

Како да напишете копија од реклами за Google Ads

Еве чекор по чекор водич за создавање ефективен текст за реклами на Google:

Разберете ја вашата публика и цели

 • Пред да напишете копија од рекламата, од суштинско значење е да имате длабоко разбирање за целната публика и целите на кампањата.
 • Истражувајте ги демографијата, интересите и точките на болка на вашата публика.
 • Разјаснете ги целите на вашата кампања, без разлика дали тоа е поттикнување на сообраќајот на веб-страниците, генерирање на потенцијални клиенти или зголемување на продажбата. Ова знаење ќе ги води вашите пораки и тон.
 • Можете да таргетирате активни пребарувачи и купувачи со „Пребарување Google “.

Привлечете внимание со влијателен наслов

 • Создадете привлечен наслов што ќе го привлече вниманието на потенцијалните клиенти.
 • Користете моќни зборови, поставувајте прашања или давајте смели изјави кои резонираат со нивните потреби или желби.
 • Вклучете релевантни клучни зборови и обидете се да предизвикате љубопитност или итност за да ги наведете корисниците да кликнат на вашата реклама.

Истакнете ги клучните придобивки и единствените продажни точки

 • Јасно кажете ги клучните придобивки и уникатните продажни точки на вашиот производ или услуга.
 • Фокусирајте се на тоа како вашата понуда ги решава проблемите, ги исполнува потребите или обезбедува вредност за вашата публика.
 • Користете концизен јазик, специфични детали и убедлив јазик за ефективно да го пренесете предлогот за вредност.
 • Специфичните броеви и датуми се исто така начин да додадете специфичност и кредибилитет на вашите реклами.

Користете релевантни екстензии за реклами

 • Google Ads нуди различни екстензии за реклами, како што се врски на сајтови, екстензии за повици и екстензии за прегледи.
 • Искористете ги овие екстензии за да обезбедите дополнителни информации, да ја зголемите видливоста и да ја подобрите ефективноста на вашата реклама.
 • Изберете екстензии кои се релевантни за вашиот бизнис и усогласете се со вашите цели.

Вклучете силен повик за акција (CTA)

 • Извршете ја рекламата со јасен и привлечен повик за акција (CTA).
 • Охрабрете ги корисниците да ја преземат саканата акција, како што се „Купи сега“, „Регистрирај се денес“ или „Дознај повеќе“ или одбројување.
 • Направете CTA да се истакне визуелно и создадете чувство на итност за да се поттикне итен одговор од корисниците.

Оптимизирајте за релевантни клучни зборови

 • Идентификувајте и вклучете релевантни клучни зборови во вашата реклама копија.
 • Погрижете се вашата реклама да се усогласи со барањата за пребарување на вашата целна публика.
 • Користете динамично вметнување клучен збор кога е соодветно за да ја направите вашата реклама порелевантна и персонализирана за барањето за пребарување на секој корисник.
 • Вашата целна страница, исто така, треба да ја отсликува намерата за пребарување и клучните зборови што се во вашата реклама.

Чувајте го концизно и јасно

 • Google Ads често имаат ограничувања на знаци за наслови и описи, па затоа е од клучно значење да ја одржувате вашата реклама концизна и јасна копија.
 • Користете кратки реченици, точки и привлечен јазик за да ја подобрите читливоста.
 • Избегнувајте жаргон или комплициран јазик што може да ги збуни или одврати корисниците.

Тестирајте и прочистете ја вашата реклама копија

 • Редовно тестирајте различни верзии на вашата реклама копија за да ги идентификувате најефективните пораки (а/б тестирање).
 • Експериментирајте со варијации во наслови, описи, CTA и екстензии за реклами.
 • Следете ги перформансите на вашите реклами, вклучително и стапки на кликнување (CTR) и стапки на конверзија (CVR) и направете оптимизации засновани на податоци за постојано подобрување на резултатите од кампањите за ppc.
 • Високиот резултат за квалитет на рекламата ја подобрува вашата цена по конверзија, зголемувајќи го севкупниот поврат на инвестицијата на вашата рекламна кампања Google .
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена