Како да се парафразира во MLA

Слика која прикажува рамо до рамо споредба на оригинален текст и неговата парафразирана верзија со цитат MLA.

Научете како да парафразирате во формат MLA со овој чекор-по-чекор водич за да избегнете плагијат и да ја покажете вашата способност да ги следите академските стандарди со користење на правилен стил на цитирање MLA.

Чекор-по-чекор водич за тоа како да се парафразира во MLA

 1. Чекор 1: Внимателно прочитајте го изворниот материјал
 2. Чекор 2: Идентификувајте ги клучните точки
 3. Чекор 3: Препишете го текстот со свои зборови
 4. Чекор 4: Проверете ја точноста
 5. Чекор 5: Наведете ги вашите извори

Како да цитирате извори во вашето пишување MLA

Покрај парафразирањето, од суштинско значење е да ги наведете вашите извори во MLA стил за да избегнете плагијат и да му дадете признание на оригиналниот автор. Еве неколку упатства што треба да ги следите кога наведувате извори во вашето пишување:

Наводи во текстот

 • Цитатите во текстот се користат за да се даде признание на извор во текстот на вашиот труд. Тие го вклучуваат презимето на авторот и бројот на страницата каде што се пронајдени информациите. На пример: Според Смит, „парафразирањето е суштинска вештина“ (15).
 • Ако наведувате извор со повеќе автори, наведете ги нивните презимиња во цитатот. На пример: (Џонс, Смит и Ли 25)
 • Ако нема броеви на страници, како на пример во веб-локација или напис на Интернет, можете да го користите името на авторот или верзијата со скратен наслов во цитатот. На пример:
 • Цитатот треба да биде на нова линија, вовлечен на половина инч од левата маргина, додека се одржува двојното растојание.
 • Наводниците се користат за да означат кога сте директни наводници туѓи зборови или кога се повикувате на одредена фраза или термин.

Цитирана страница со дела

 • Страницата „Цитирани дела“ е посебна страница на крајот од вашиот труд што ги наведува сите извори што сте ги користеле во пишувањето.
 • Секој запис треба да го содржи името на авторот, насловот на делото, информациите за публикацијата и медиумот на објавување (како што се печатени или веб).

Упатства за форматирање

 • При форматирање на вашиот труд и цитати во MLA стил, постојат специфични упатства. Тие вклучуваат користење на текст со двојно растојание, фонт од 12 точки и маргини од 1 инчи. Дополнително, сите извори цитирани во текстот треба да бидат наведени на страницата Цитирани дела, а страницата Цитирани дела треба да биде означена со наслов „Цитирани дела“ и центрирана на врвот.
 • Следејќи ги овие упатства, можете да се погрижите вашето пишување да биде соодветно цитирано и да избегнете плагијат.
 • Може да вклучите повеќе од еден цитат во една заграда. Ова го правите со цитирање на секое дело, а потоа користејќи полузапирки за да го одделите секој цитат
парафраза-во-МЛА

Што е MLA?

Здружението за модерни јазици (MLA) е стилски водич кој обезбедува упатства за форматирање трудови и наведување извори од хуманистичките науки. Вклучува упатства за форматирање на хартијата, наведување извори и креирање на список со цитирани дела.

Најчесто поставувани прашања

Може ли да ги користам точните зборови како оригинален извор кога парафразирам во MLA?

Не, треба да избегнувате да ги користите точните зборови како оригинален пасус кога парафразирате во MLA. Наместо тоа, треба да ги преформулирате идеите со свои зборови, додека сепак го одржувате оригиналното значење и намера.

Дали е неопходно да се вклучат броеви на страници во цитатите во текстот MLA?

Да, броевите на страниците обично се бараат во цитатите во текстот на MLA, освен ако изворот нема броеви на страници (како веб-локација).

Може ли да парафразирам цела статија или истражувачки труд во мојот труд?

Не, генерално не е добра идеја да парафразирате цела статија или поглавје од книга во вашиот труд. Наместо тоа, треба да се фокусирате на сумирање на главните идеи и аргументи и само да парафразирате конкретни цитати или примери кои се релевантни за вашата анализа.

Што треба да направам ако не сум сигурен како правилно да парафразирам извор во MLA?

Ако не сте сигурни како правилно да парафразирате извор во MLA, добра идеја е да се консултирате со прирачникот MLA 8-то издание или водичот за цитирање. Можете исто така да контактирате со вашиот инструктор или тутор за пишување за помош.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена