Како да објавувате препораки на Instagram и Facebook ?

Слика од екранот на интерфејсите за креирање објави Instagram и Facebook , со текст и слика со сведоштва подготвени за објавување.
Слика од екранот на интерфејсите за креирање објави Instagram и Facebook , со текст и слика со сведоштва подготвени за објавување.

Eskritor 2023-07-07

Сведоштвата за социјалните медиуми ја подобруваат вашата репутација и помагаат да се изгради добра перцепција за вашиот бренд. Овој блог објаснува како да објавувате препораки на Instagram и Facebook чекор по чекор.

Како да објавувате препораки на Instagram ?

Еве ги чекорите што треба да ги следите кога креирате препораки на Instagram :

 1. Создадете графика или слика за вашето сведоштво : користете бесплатна алатка за графички дизајн како Canva за да создадете визуелно привлечен пост што го вклучува текстот на сведочењето. Потоа, изберете шаблон или креирајте сопствен дизајн.
 2. Додајте го текстот на сведочењето на вашата графика или слика : копирајте ги и залепете ги повратните информации од клиентот во графиката или сликата. Погрижете се текстот да биде лесен за читање и да се истакнува на позадината.
 3. Означете го клиентот во вашата објава Instagram : напишете „@“ проследено со корисничкото име на клиентот Instagram за да го споменете во објава Instagram . Ова ќе ги извести дека нивните повратни информации се споделени и дека им се дава признание за нивното сведочење
 4. Додадете хаштагови на вашата објава : користете хаштагови поврзани со бизнисот или индустријата за да помогнете објавата да биде откриена од новите следбеници и потенцијалните клиенти. Ограничете ги хаштаговите на околу 5-10 за да не се појавуваат како спам.
 5. Вклучете повик за акција : охрабрете ги другите да остават повратни информации или да се поврзат со клиентот со вклучување повик за акција во објавата како „Оставете коментар ако сте имале слично искуство со нашиот бизнис“ или „Следете го нашиот клиент за повеќе одлична содржина генерирана од корисниците или содржина на социјалните медиуми“.
 6. Објавете го вашето сведоштво на вашиот профил Instagram : Откако ќе ја креирате графиката или сликата, ќе го додадете текстот на сведочењето, ќе го означите клиентот, ќе додадете хаштагови и ќе вклучите повик за акција, време е да го објавите препораките на Instagram . Допрете ја иконата плус во долниот центар на екранот, изберете ја графиката или сликата, додајте наслов и објавете ја на доводот на Instagram како ролни, приказни или објави за да можат следбениците повторно да објавуваат и споделуваат.

Како да објавувате препораки на Facebook ?

Еве ги чекорите што треба да ги следите кога креирате препораки на Facebook :

 1. Побарајте дозвола да го споделите сведочењето : Пред да објавите повратни информации од клиент како сведоштва на Facebook , задолжително побарајте дозвола од него да го споделите јавно. Почитувајте ја нивната приватност и преференции и нека знаат како ќе се користат нивните препораки.
 2. Креирајте објава на вашата страница Facebook : одете на вашата страница Facebook и креирајте нова објава. Кликнете на копчето „…“ повеќе опции во долниот десен дел од композиторот на објавата за да видите дополнителни опции.
 3. Изберете ја опцијата „Препораки“ : од паѓачкото мени изберете „Препораки“. Ова ќе донесе шаблон специјално дизајниран за споделување повратни информации од клиентите и прегледи преку Интернет.
 4. Напишете краток вовед во сведочењето : во делот „Кажете им на луѓето што мислите“, напишете краток вовед кој дава контекст на сведочењето на клиентот.
 5. Додајте го текстот на сведочењето : копирајте го и залепете го сведочењето на клиентот во даденото поле за текст. Погрижете се текстот да биде лесен за читање и да се истакнува.
 6. Означете го клиентот во вашата објава : напишете „@“ проследено со името Facebook на клиентот за да го означите во вашата објава. Ова ќе ги извести дека сте ги споделиле нивните повратни информации и ќе им дадете признание за нивното сведочење.
 7. Додавање фотографија или видео (изборно) : ако имате релевантно сведоштво за фотографија или видео кое го придружува препораките, можете да го додадете во вашата објава. Ова ќе помогне објавата да биде визуелно попривлечна и попривлечна.
 8. Објавете го тестаментот на Facebook : Откако ќе го додадете текстот на сведочењето, ќе го означите клиентот и ќе вклучите дополнителни медиуми, време е да го објавите вашето сведоштво на Facebook . Кликнете на копчето „Објави“ за да го објавите вашето сведоштво на страницата на Facebook .
Објавување сведоштва на Facebook

Кои се придобивките од пост-сведоштвата на каналите на социјалните медиуми?

Објавувањето препораки на социјалните медиуми има многу предности, вклучувајќи:

 1. Гради доверба и кредибилитет: Сведоштвата се моќен облик на социјален доказ кој помага да се воспостави бизнисот како доверлив и веродостоен во очите на потенцијалните клиенти за да се донесат правилни одлуки за купување.
 2. Ја зголемува свесноста за брендот: Кога клиентите ги споделуваат своите позитивни искуства на социјалните медиуми, тоа помага да се зголеми видливоста на бизнисот и да се допрат посеопфатни потенцијални клиенти.
 3. Обезбедува вредни повратни информации: Сведоштвата обезбедуваат вредни повратни информации што помагаат да се подобрат производите или услугите и подобро да се задоволат потребите на вашите клиенти.
 4. Го зголемува ангажманот: објавувањето сведоштва на социјалните медиуми помага да се зголеми ангажманот со публиката, бидејќи луѓето имаат поголема веројатност да лајкнуваат, коментираат и споделуваат објави кои содржат позитивни повратни информации од вистински клиенти.
 5. Помага со оптимизација: со вклучување на релевантни клучни зборови и хаштагови во објавите, веројатно ќе се подобри рангирањето на пребарувачите и ќе се зголеми сообраќајот на веб-страницата.
 6. Поттикнува лојалност и повторување на бизнисот: споделувањето повратни информации од клиентите и покажувањето благодарност за нивната поддршка помага да се поттикне чувството на лојалност и да се охрабри повторувањето на бизнисот.
 7. Создава позитивна слика за брендот: објавувањето препораки на социјалните мрежи помага да се создаде позитивна слика за брендот и да се подобри вашата севкупна репутација.

Еве неколку најдобри практики што треба да ги имате на ум кога објавувате препораки на Инстаграм и Фејсбук и прегледувате страници:

 • Секогаш барајте дозвола да ги користите повратните информации од клиентот како сведоштва од клиентот
 • Направете го процесот што е можно попривлечен за клиентите со обезбедување на упатства или образец
 • Користете визуелни слики за да ги прикажете вашите објави на Инстаграм
 • Користете подолги видеа со сведоштва и фотографии на Facebook за да обезбедите повеќе детали и контекст
 • Означете го клиентот во објавата за да добие кредит за нивните повратни информации
 • Вклучете повик за акција за да ги поттикнете другите да остават повратни информации или да се поврзат со среќниот клиент

Сподели пост

AI писател

img

Eskritor

Креирајте AI генерирана содржина