Како да добиете препораки од клиенти?

Слика која прикажува разговор помеѓу бизнис и клиент, при што клиентот дава блескаво сведоштво за услугите што ги добиле.

Кои се препораките на клиентите?

Сведоштвата на клиентите се изјави или коментари дадени од клиентите за нивните искуства со одреден производ или услуга. Тие се форма на социјален доказ кој им помага на потенцијалните клиенти да донесат информирани одлуки за тоа дали да купат производ или услуга.

Сведоштвата на клиентите се моќна маркетинг алатка за сопствениците на бизниси, бидејќи помагаат да се воспостави кредибилитет и доверба кај потенцијалните клиенти. Преку прикажување на позитивни критики и искуства од постојните клиенти, бизнисите градат позитивна репутација и привлекуваат нови клиенти на нивните производи или услуги. Сведоштвата се толку ефикасни што кога некој посетител ќе се спушти на страницата со моите препораки, тие се 218% поголеми шанси да се претворат во водечки.

Сведоштвата на клиентите имаат различни форми, вклучувајќи писмени прегледи од клиенти, видео сведоштва или објави на социјалните мрежи. Тие често вклучуваат детали за искуството на клиентот со производот или услугата, како што се придобивките што ги добиле или проблемите што производот ги решил за нив.

Кои се придобивките од препораките на клиентите?

  • Градење доверба: Сведоштвата на клиентите се моќен начин да се изгради доверба кај потенцијалните клиенти. Кога луѓето ќе видат дека другите имале позитивни искуства со некој производ или услуга, тие имаат поголема веројатност да веруваат дека тоа ќе ги задоволи нивните потреби, особено во дигиталниот маркетинг.
  • Зголемување на кредибилитетот: Сведоштвата од вистинските клиенти го зголемуваат кредибилитетот на бизнисот, особено ако се конкретни и детални. Тие покажуваат дека бизнисот има досие за испорака на квалитетни производи или услуги.
  • Зголемување на продажбата: Позитивните препораки на клиентите влијаат на одлуките за купување и помагаат да се зголеми продажбата. Кога луѓето гледаат дека другите имале позитивно искуство со некој производ или услуга, тие се со поголема веројатност да купат.
  • Подобрување на задржувањето на клиентите: Поттикнувањето на клиентите да остават препораки помага да се подобри задржувањето на клиентите. Кога клиентите чувствуваат дека нивните повратни информации се ценети и ценети, тие се со поголема веројатност да продолжат да работат со компанијата.
  • Обезбедување вредни повратни информации: Сведоштвата обезбедуваат вредни повратни информации што се користат за подобрување на производите и услугите. Со слушање на повратните информации од клиентите, бизнисите ги идентификуваат областите за подобрување и прават промени кои ќе имаат корист од нивните клиенти.

Како да добиете препораки од клиенти?

За да добиете препораки од клиентите, треба да ги поставите вистинските прашања. Одличните препораки кои доаѓаат од вашите лојални клиенти ви обезбедуваат нови клиенти.

Прашајте повеќе пати

Важно е да се понудат повеќекратни шанси за давање препораки за време на една посета на веб-локација, на пример. Ако единствениот начин да се обезбеди повратна информација е скриен некаде во навигацијата, тоа останува незабележано. Обезбедете скокачки прашања за да добиете препораки.

Додајте CTA на неколку различни места на вашата целна страница, блог, социјални медиуми, билтен итн.

Обезбедете повеќе опции за да им олесните.

Дајте им на вашите клиенти опција да пишуваат или снимаат свои препораки за вашата веб-страница.

Личните преференци или пристапност ги олеснуваат различните методи на поднесување за различни клиенти, затоа погрижете се да им овозможите на клиентите да ви дадат блескаво сведоштво, без разлика на форматот.

Направете „преземање на социјалните медиуми“ каде што тие ги споделуваат своите препораки на профилите на Instagram, Twitter, Facebook и LinkedIn на вашата компанија.

Користете го она што луѓето веќе го кажуваат

Кога луѓето кажуваат убави работи и даваат повратни информации преку е-пошта или дури и прегледи на Google или други страници за прегледи како Yelp, контактирајте и добијте го нивниот упат за да ги користите нивните лични препораки како сведоштво на вашата веб-локација. На пример, ако продавате производ на Амазон, користете ги прегледите на Амазон на вашата веб-страница со дозвола на клиентите.

Сведоштво Барање е-пошта

Особено сопствениците на мали бизниси не трошат многу време на интернет прелистувајќи ја вашата веб-страница и социјалните медиуми. Создадете образец за е-пошта и листа на е-пошта за името на вашиот бизнис и испратете е-пошта за барање за лично сведочење, особено ако редовно комуницирате со клиентот. Исто така, можно е да се испрати автоматизирана е-пошта по значаен настан.

Е-пошта со барање за сведоштва не предизвикува моментален одговор, поради што треба да продолжите со друго барање подоцна.

Формулар за сведоштва

Соберете сведоштва лесно со имплементирање на формулар за препораки на вашата веб-страница.

Осигурајте се дека формуларот за препораки за клиенти е лесен за употреба и има јасни упатства за сите клиенти да бидат способни и мотивирани да го користат.

Можно е да се комбинира формуларот со повратни информации од клиентите и да се пресмета нето резултат на промоторот. Направете анкета каде што ќе побарате повратна информација за тоа колку е веројатно клиентот да ве препорача.

Ако даваат висок рејтинг, искористете ја шансата да побарате сведоштво. Веројатно ќе добиете блескаво сведоштво од некој кој веќе изјавил дека е задоволен од вашата услуга.

Текстуални пораки

Не е невообичаено компаниите да бараат повратни информации преку текстуални пораки, така што вклучувањето на барање за потврда во текстуална порака е опција.

Веројатно луѓето немаат голема веројатност да напишат подолг текст преку текстуална порака, но тие би можеле да дадат кратка позитивна рецензија или да кликнат на оцена.

Барање за социјални медиуми

Вашите канали на социјалните медиуми можеби веќе имаат некои позитивни сведоштва од вашите задоволни клиенти.

Ако некој напишал позитивни онлајн критики за вашиот бизнис на вашата Фејсбук страница, искористете го тоа и во маркетингот. Само не заборавајте да побарате дозвола пред да ставите нечии лични податоци во вашиот маркетинг материјал.

Ако сакате да добивате препораки на социјалните мрежи, започнете кампања со хаштаг, организирајте натпревар или започнете разговор каде што ќе побарате искуства од клиентите.

Прашај лично

Побарајте препораки од клиентите на еден од состаноците лице в лице, на крајот на проектот или кога разговарате за понатамошни зделки.

Испратете потсетник преку е-пошта или текстуална порака подоцна за да бидете сигурни дека ќе ги претворите препораките во пишан текст, така што вашите потенцијални клиенти имаат пристап до нив.

Откако ќе ги добиете, користете препораки за да го пласирате вашиот консултантски бизнис:

  • Претворете ги во студии на случај
  • Додајте ги на вашите целни страници и страници за продажба
  • Прашајте ги тие клиенти за препораки
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена