Како да се создаде целосна маркетинг стратегија во 2023 година

Комплетна маркетинг стратегија
Комплетна маркетинг стратегија

Eskritor 2024-02-12

Маркетинг план наспроти маркетинг стратегија

Додека термините „маркетинг план“ и „маркетиншка стратегија“ често се користат наизменично, тие всушност се однесуваат на различни аспекти од целокупниот маркетинг процес.

Маркетинг стратегијата е план на високо ниво кој ги опишува вашите цели, целната публика, предлогот за вредност и севкупниот пристап за постигнување на вашите деловни цели. Тоа е долгорочен план кој ги води вашите маркетинг напори и ви помага да донесувате информирани одлуки за вашите тактики и пораки.

Маркетинг планот, од друга страна, е подетален и тактички документ кој ги опишува конкретните чекори што ќе ги преземете за спроведување на вашата маркетинг стратегија. Вклучува временска рамка, буџет и специфични маркетинг тактики како што се рекламирање, социјални медиуми, маркетинг преку е-пошта и создавање содржина .

Зошто е важно креирањето на целосна маркетинг стратегија?

Постојат неколку придобивки за создавање на ефективна маркетинг стратегија за вашиот бизнис, вклучувајќи:

Зголемена свесност за брендот

  • Комплетна маркетинг стратегија може да помогне да се зголеми свесноста за брендот преку промовирање на вашите производи или услуги на личноста на вашата целна публика.
  • Со користење на мешавина на тактики, вклучувајќи маркетинг на содржина, социјални медиуми и дигитално рекламирање, можете да го изградите вашиот бренд и да допрете до поширока публика.

Подобрен ангажман на клиенти

  • Маркетинг стратегијата може да помогне да се подобри ангажманот на клиентите преку создавање значајна врска помеѓу вашиот бренд и вашите потенцијални клиенти.
  • Со користење на тактики како што се е-мејл маркетинг и социјални медиуми, можете да креирате двонасочни пораки со вашите клиенти, обезбедувајќи им вредни информации и увиди што тие можат да ги користат за да донесат информирани одлуки.

Зголемена продажба и приходи

  • Комплетната маркетинг стратегија може да помогне да се зголеми продажбата и приходите преку промовирање на вашите производи или услуги на личноста на вашата целна публика.
  • Со користење на тактики како што се оптимизација на пребарувачите (SEO), рекламирање со плаќање по клик (PPC) и маркетинг на содржина, можете да го придвижите сообраќајот кон вашата веб-страница и да ги зголемите конверзиите.

Конкурентна предност

  • Маркетиншката стратегија може да ви даде конкурентна предност со тоа што ќе ви помогне да се издвоите од конкуренцијата.
  • Со користење на мешавина од тактики кои се приспособени на личноста на вашата целна публика, можете да го разликувате вашиот бренд и да им обезбедите на вашите клиенти уникатна понуда за вредност.

Подобро управување со ресурсите

  • Маркетинг стратегијата може да ви помогне подобро да управувате со вашите ресурси преку обезбедување на јасен патоказ за постигнување на вашите маркетинг цели.
  • Со наведување на вашите тактики и мерење на вашите резултати, можете да се осигурате дека вашите ресурси се користат ефективно и ефикасно.
маркетинг стратегија

Еве чекор по чекор целосен водич за креирање целосен маркетинг план во 2023 година:

Дефинирајте ги вашите деловни цели и цели

Пред да ја развиете вашата маркетинг стратегија со вашиот тим, важно е да ги дефинирате вашите цели и остварливи паметни цели. Понатаму, треба да го одредите вашиот буџет за маркетинг и да одредите колку сте спремни да инвестирате во вашите маркетинг напори. Вашиот маркетинг буџет треба да биде усогласен со вашите севкупни деловни цели. Исто така, треба да ги земе предвид трошоците за секоја маркетинг тактика. Дополнително, треба да изберете кои маркетинг канали, како дигитален маркетинг или стратегија за социјалните медиуми, ќе ги користите за вашите маркетинг активности. Ова ќе ви помогне да креирате патоказ за постигнување на вашите маркетинг цели и да се осигурате дека вашите тактики се усогласени со вашите севкупни деловни цели.

Идентификувајте ги вашите целни клиенти

Со цел да се создаде маркетинг стратегија, од клучно значење е да се разбере кои се тие. На пример, треба да ги идентификувате нивните демографија, интереси, точки на болка и навики за купување. Дополнително, спроведувањето истражување на пазарот и идентификувањето на вашиот целен пазар може да ви помогне да подготвите шаблон за маркетинг план. Со користење на вградени работни текови и способности за автоматизација, можете да ја одржувате комуникацијата рационализирана додека едноставноста го одржува вашиот маркетинг тим ефикасен.

Спроведете анализа на конкурентите

За да се издвоите од конкуренцијата, важно е да разберете што прават. На пример, спроведете анализа на конкурентите за да ги идентификувате нивните силни и слаби страни. Користете ги овие информации за да создадете единствена понуда за вредност за вашиот бренд.

Развијте го вашето брендирање и пораки

Вашето брендирање и пораки треба да бидат конзистентни во сите ваши маркетинг тактики. Понатаму, развијте силен идентитет на бренд кој резонира со личноста на вашата целна публика и идеалниот клиент. Создадете пораки што ја пренесуваат вашата единствена вредност.

Развијте ги вашите тактики

Откако ќе ги дефинирате вашите цели, ќе ја идентификувате личноста на вашата целна публика, ќе спроведете анализа на конкурентот и ќе го развиете вашето брендирање и пораки, време е да ја развиете вашата тактика. Ова може да вклучува маркетинг на содржина, маркетинг на социјалните медиуми, маркетинг преку е-пошта, оптимизација, PPC рекламирање, користење канали за дистрибуција и други тактики за дигитален маркетинг.

Креирајте стратегија за маркетинг на содржина

Развијте стратегија за маркетинг на содржина која се усогласува со вашите севкупни маркетинг цели. Обезбедете ѝ вредни информации и сознанија за различни типови на содржина на вашата целна публика. Стратегијата за содржина е клучна компонента на секоја маркетинг стратегија.

Измерете ги метриките и анализирајте ги вашите резултати

За да се осигурате дека вашата маркетинг стратегија е ефикасна, важно е да ги измерите и анализирате вашите резултати. Проверете дали ги постигнувате вашите клучни индикатори за изведба (KPI) или не. Користете аналитички алатки за да го следите вашиот напредок и да донесувате одлуки засновани на податоци за да ги оптимизирате вашите тактики за подобри резултати. Конечно, овие чекори ќе ви помогнат да ги постигнете вашите маркетинг цели и да останете пред конкуренцијата.

Маркетинг алатки кои ќе помогнат во креирањето на маркетинг стратегија

Креирањето стратегија за дигитален маркетинг бара многу истражувања, планирање и анализи. За среќа, достапни се многу маркетинг алатки кои можат да ви помогнат да го насочите процесот и да создадете поефикасна маркетинг стратегија.

Еве неколку маркетинг алатки кои можат да ви помогнат да креирате успешна маркетинг стратегија во 2023 година:

Google Analytics:

Google Analytics е бесплатна алатка која помага да се следи сообраќајот на веб-страницата, однесувањето на корисниците и други рангирања. Оваа алатка обезбедува вредни увиди за тоа како функционира вашата веб-страница и овозможува одлуки за вашата маркетинг стратегија засновани на податоци.

SEMrush :

SEMrush е моќна маркетинг алатка која помага при истражување на клучни зборови, анализа на конкурентите, органски сообраќај и оптимизација на оптимизација. Со користење на SEMrush, можете да стекнете увид во маркетинг стратегиите на вашите конкуренти и да идентификувате нови можности за раст.

BuzzSumo :

BuzzSumo е алатка за истражување и анализа на содржината која ги идентификува најпопуларните содржини во вашата индустрија или ниша. Можете да го користите за да најдете трендовски теми, да ги анализирате стратегиите за содржината на вашите конкуренти и да откриете влијателни лица со кои ќе соработувате.

Google Search Console :

Google Search Console е бесплатна алатка која ги следи перформансите на вашата веб-страница во резултатите од пребарувањето на Google. Го следи рангирањето на вашиот пребарувач, го анализира сообраќајот за пребарување и ги идентификува и поправа техничките проблеми со оптимизација.

Ahrefs :

Ahrefs е алатка за анализа на оптимизација и повратни врски што го следи рангирањето на пребарувачот на вашата веб-страница, ги анализира линковите на вашите конкуренти и наоѓа нови можности за градење врски. Спроведува истражување за клучни зборови и ги анализира перформансите на содржината.

Hootsuite :

Hootsuite е алатка за управување со платформи за социјални медиуми која може да ви помогне да закажете и објавувате објави на социјалните мрежи, да ги следите разговорите на социјалните мрежи и да ги следите аналитиките на социјалните медиуми. Со користење на Hootsuite, можете да заштедите време и да ги насочите вашите напори за маркетинг на социјалните медиуми.

Планер за клучни зборови Google :

Планер за клучни зборови на Google е бесплатна алатка за истражување на клучни зборови што може да ви помогне да ги идентификувате клучните зборови со најрелевантни и најпрометни за вашата содржина и PPC кампањи. Можете да го користите за да генерирате идеи за клучни зборови, да ги видите трендовите на обемот на пребарување и да ја процените конкуренцијата на клучни зборови.

Buffer :

Buffer е уште една алатка за управување со социјални медиуми која може да ви помогне да закажете и објавувате објави на социјалните мрежи, да ги следите метриките на перформансите и да соработувате со членовите на тимот и личностите на купувачите. Поддржува повеќе платформи за социјални медиуми, вклучувајќи Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram и Pinterest.

Mailchimp :

Mailchimp е алатка за маркетинг преку е-пошта која може да ви помогне да креирате и испраќате кампањи за е-пошта, да управувате со списоци со е-пошта и да следите аналитика на е-пошта. Постојат некои шаблони што можете да ги користите. Со користење на Mailchimp, можете да креирате насочени кампањи за е-пошта кои резонираат со вашата публика и поттикнуваат конверзии.

HubSpot :

HubSpot е сè-во-едно платформа за удел на пазарот која може да ви помогне да управувате со вашите маркетинг кампањи, да ги автоматизирате вашите процеси на продажба и да ја следите анализата на вашата веб-страница. Нуди низа алатки, вклучувајќи CRM, маркетинг преку е-пошта, градител на целни страници и систем за управување со содржина.

Trello :

Trello е алатка за управување со проекти што може да ви помогне да ги организирате и приоретизирате вашите маркетинг задачи и проекти. Можете да го користите за да креирате табли, списоци и картички за различни маркетинг кампањи и да соработувате со членовите на тимот во реално време.

Canva :

Canva е алатка за дизајн што може да ви помогне да креирате графики и визуелни слики со професионален изглед за вашите маркетинг кампањи. Со користење на Canva, можете да креирате привлечни графики на социјалните медиуми, инфографики и други визуелни слики кои помагаат вашите маркетинг кампањи да се истакнат.

Како да ја зголемите продажбата во 2023 година како дел од вашата маркетинг стратегија?

 • Персонализирајте го вашиот пристап користејќи податоци за клиентите за да креирате релевантни маркетинг пораки.
 • Искористете ги социјалните медиуми и размислете да користите инфлуенсер маркетинг за да допрете нова публика.
 • Оптимизирајте ја вашата веб-страница за пребарувачи, мобилни уреди и леснотија на навигација.
 • Понудете промоции, попусти и програми за лојалност за да ги поттикнете купувањата на клиентите.
 • Користете ги прегледите и препораките на клиентите за да ја поттикнете продажбата така што ќе ги прикажувате на видно место.
 • Постојано анализирајте ги маркетинг кампањите и податоците за продажбата за да ги оптимизирате стратегиите.

Дополнително читање:

Дали е можно да се измислуваат сведоштва?

Како да додадете клучни зборови на веб-страницата Wix?

Како да добиете препораки од клиенти?

Дали може да се отстранат прегледите од Google?

Како прегледите влијаат на одлуките за купување?

Како да се извлечат клучни зборови од текст во R?

Како да генерирате клучни зборови од текст?

Дали клучните зборови сè уште се важни за оптимизација?

Како да добиете идеи за клучни зборови за оптимизација?

Дали треба да работите за компанија со лоши критики?

Како да извлечете клучни зборови од текст во Excel?

Сподели пост

AI писател

img

Eskritor

Креирајте AI генерирана содржина