Како да добиете идеи за клучни зборови за оптимизација?

Слика на умствена мапа исполнета со потенцијални клучни зборови и фрази, што го симболизира процесот на бура на идеи за идеи за клучни зборови за оптимизација

Што е истражување за клучни зборови за оптимизација?

Истражувањето на клучни зборови е процес на пронаоѓање и анализа на термините за пребарување. Често за стратегии за оптимизација, платформи за рекламирање PPC/CPC како што се Google Ads, маркетинг на социјалните медиуми или маркетинг воопшто. Истражувањето на клучни зборови открива прашања за цел, популарноста на овие прашања, тешкотијата на нивното рангирање и многу повеќе. Проверете ги онлајн упатствата за подетални информации за истражувањето на клучни зборови за оптимизација.

Зошто SEO е важно?

SEO (Search Engine Optimization) е важно од неколку причини:

 • Ја зголемува видливоста и сообраќајот: SEO помага да се подобри видливоста на веб-локацијата на страниците со резултати од пребарувачите (SERPs), што доведува до зголемен органски сообраќај од пребарувачите за потенцијалните клиенти на веб-страниците за е-трговија. Постојат неколку фрагменти од функциите на SERP кои Google ќе ги нагласи доколку се користат правилно.
 • Гради кредибилитет и доверба: веб-локациите кои се рангирани повисоко на страниците со резултати од пребарувачот, генерално се сметаат за поверодостојни и подоверливи. Со подобрување на оптимизацијата на вашата веб-локација, изградете подобра онлајн репутација и воспоставете го вашиот бизнис како лидер на мислата во вашата индустрија.
 • Го подобрува корисничкото искуство: SEO, исто така, помага да се подобри корисничкото искуство на вашата веб-страница. Оптимизирањето на техничките елементи и содржината на вашата веб-локација им олеснува на корисниците да го пронајдат она што го бараат и обезбедува подобро севкупно искуство.
 • Ја зголемува свесноста за брендот: повисоките рангирања на страниците со резултати од пребарувачот исто така ја зголемуваат свесноста и изложеноста на брендот. Клучните зборови за оптимизација и помагаат на вашата страница да се рангира на повеќе органски пребарувања.
 • Ефективен маркетинг: SEO е исплатлива маркетинг стратегија која обезбедува долгорочни придобивки.
истражување на клучни зборови за SEO

Како да ги одредите најдобрите клучни зборови за вашата содржина?

Кога одлучувате за најдобрите клучни зборови за вашата содржина, треба да се земат предвид неколку фактори. Еве водич за почетници за наоѓање предлози за клучни зборови:

 1. Релевантност: вашите клучни зборови треба да бидат релевантни за вашата содржина и темата за која пишувате. Осигурајте се дека поврзаните клучни зборови точно ја одразуваат содржината на вашата статија и дека тие не се погрешни.
 2. Обем на пребарување: побарајте нови идеи за клучни зборови со пристоен обем на пребарување, што значи дека ги бараат значителен број луѓе. Користете алатки за истражување на клучни зборови за да го идентификувате обемот на пребарување на клучни зборови. Јачината на звукот се мери со MSV (месечен волумен на пребарување), што значи колку пати се пребарува клучниот збор месечно кај целата публика. Месечниот волумен на пребарување е бројот на пати кога барањето за пребарување или клучен збор се внесува во пребарувачите секој месец.
 3. Конкуренција: Избегнувајте таргетирање на високо конкурентни клучни зборови за кои е тешко да се рангираат. Наместо тоа, фокусирајте се на клучни зборови со ниска конкуренција за кои е полесно да се рангираат.
 4. Клучни зборови со долга опашка: Размислете за користење клучни зборови со долга опашка, кои се поспецифични и помалку конкурентни од широките клучни зборови. Клучните зборови со долга опашка, исто така, имаат поголема веројатност да привлечат насочен сообраќај кон вашата веб-страница.
 5. Корисничка намера за пребарување: Разберете ја намерата на корисникот зад клучните зборови. Размислете што пребаруваат луѓето за да ги изберат вистинските клучни зборови.
 6. Вредност: Изберете клучни зборови кои се вредни за вашиот бизнис. Размислете за потенцијалниот рентабилност на рангирањето за одреден клучен збор и изберете клучни зборови кои веројатно ќе предизвикаат конверзии за оние кои бараат.

Како да добиете релевантни клучни зборови?

 1. Бура на идеи: Започнете со создавање на листа на клучни зборови и фрази релевантни за вашиот бизнис, производи или услуги. Размислете што би барале вашите клиенти како клучни зборови кога ги бараат вашите понуди.
 2. Анализа на конкурентите: Анализирајте ги веб-страниците на вашиот конкурент и видете кои клучни зборови ги таргетираат. Користете алатки како SEMrush или Ahrefs за да добиете увид за клучните зборови и линковите на вашиот конкурент.
 3. Алатки за истражување на клучни зборови: Користете алатки за оптимизација за пребарување на клучни зборови како Google Planner за клучни зборови, AdWord алатката за клучни зборови, Ubersuggest или Moz Keyword Explorer за да добиете идеи за клучни зборови. Овие најдобри алатки за истражување на клучни зборови ќе ви помогнат да ги идентификувате клучните зборови со голем обем и ниска конкуренција што ги таргетирате. Користете бесплатни алатки за истражување на клучни зборови за да ги одредите популарните клучни зборови на вашата содржина и да ги поставите на вашата целна страница и насловот на страницата.
 4. Автоматско комплетирање на Google: почнете да пишувате термин за пребарување поврзан со вашиот бизнис во Google и видете какви предлози ќе ви излезат. Овие предлози се засноваат на она што луѓето всушност го бараат, така што обезбедуваат добри идеи за клучни зборови.
 5. Google Trends: Користете Google Trends за да видите кои клучни зборови се во тренд во вашата индустрија. Оваа алатка ви помага да ги идентификувате сезонските трендови и можностите за создавање содржина околу жешките теми.
 6. Софтвер за аналитика на веб-страници: Иако Google секојдневно ги шифрира сè повеќе клучни зборови, уште еден паметен начин да се дојде до идеи за клучни зборови е да откриете за кои клучни зборови веќе се наоѓа вашата веб-страница. За да го направите ова, потребен ви е софтвер за анализа на веб-локации како Google Analytics. Научете ги изворите на сообраќај на вашата веб-локација и просејте низ корпата за сообраќај за органско пребарување за да ги идентификувате клучните зборови што луѓето ги користат за да пристигнат на вашата страница. Исто така, Google Search Console е одлична алатка за да видите за кои клучни зборови рангирате и колку кликови и импресии добивате за нив.

Најчесто поставувани прашања

Зошто е важно истражувањето на клучни зборови?

Истражувањето на клучни зборови ви помага да откриете кои клучни зборови се најдобри за цел. Исто така, дава вреден увид во прашањата што вашата целна публика всушност ги бара на Google. Увидот што го добивате во овие вистински термини за пребарување помага да се информира вашата стратегија за содржина.

Што е тешкотија на клучни зборови?

Тешкотијата на клучни зборови е метрика која покажува колку е тешко да се рангира одреден клучен збор на Google. Тоа е мерка за конкуренција врз основа на голем број фактори. Некои од овие фактори вклучуваат веб-локации кои веќе се рангирани за тој клучен збор, нивниот авторитет и квалитетот на нивната содржина.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Ekritor сега!

Поврзани написи

Слика на компјутерски екран што прикажува разговор со GPT-3, прекриен со дијаграми што ги илустрираат чекорите за обработка на јазикот на вештачката интелигенција
Eskritor

Како работи GPT-3?

Следните чекори објаснуваат како GPT-3 работи за да генерира одговори: Зошто е корисен GPT-3? Еве список на причини зошто GPT-3 е корисен: Која е историјата на GPT-3? Развојот на GPT-3

Визуелна табела што прикажува податоци поврзани со влијанието на вештачката интелигенција на пазарот на труд за пишувачите на содржини
Eskritor

Дали вештачката интелигенција ќе ги замени пишувачите на содржина?

Да, писателите на вештачка интелигенција можат да заменат некои писатели, но никогаш не можат да ги заменат добрите писатели. Ќе замени одредени видови работни места за пишување. Генераторите на содржина

Визуелна претстава на архитектурата на ChatGPT, со трансформаторски модел кој овозможува разбирање на јазикот и генерирање способности
Eskritor

Како работи ChatGPT?

На високо ниво, ChatGPT е модел за длабоко учење кој користи невронска мрежа за да генерира текст сличен на човекот. Специфичната верзија на моделот, ChatGPT-3, се заснова на техника наречена