Кои се прашањата за интервју за наставниците?

График на училишна поставка со преклопен текст што ги истакнува често поставуваните прашања за интервју за наставниците
График на училишна поставка со преклопен текст што ги истакнува често поставуваните прашања за интервју за наставниците

Eskritor 2024-02-12

Кои се најчестите прашања и одговори за интервју на наставникот?

Интервјуирањето е важен чекор во процесот на барање работа. За наставниците, интервјуто е особено критично бидејќи оваа позиција бара силна презентација и интерперсонални вештини. Обмисленото планирање за вашето следно интервју за настава ви помага да се чувствувате сигурни и подготвени да оставите одличен впечаток.

Еве неколку шаблони за можни прашања за интервју за настава со неколку корисни совети за интервју за наставните работни места:

1. Зошто сакате да предавате?

Кога ќе ви биде поставено ова прашање за време на интервју, ќе имате можност да разговарате за вашата посветеност на наставата. Секој учител има свои причини за влегување во оваа професија, затоа слободно наведете лични анегдоти во вашиот одговор. Одговорот на ова прашање е вашата изјава за мисијата на интервјуто за работа, затоа објаснете ја вашата страст за предавање и секое лице или искуство што ве инспирирало да влезете во професијата.

Пример за одговор: „Станав учителка поради влијанието на мојата професорка по алгебра во средно училиште врз мојот живот. Математиката не ми доаѓа природно, но таа одвои време не само да го објасни материјалот на начин што ми имаше смисла, туку и ми помогна да го разберам тоа секоја форма на интелигенција е подеднакво вредна“.

2. Што ве прави добро да одговарате за ова училиште?

Ова прашање открива дали сте ги истражувале училиштето и областа. Спроведувањето на темелно истражување за студентското тело, како заедницата го гледа училиштето, резултатите од тестовите и другите аспекти на училишната област покажува дека сте сериозни во врска со позицијата.

Пример одговор: „Инспириран сум од репутацијата на ова училиште за образовна извонредност и за поттикнување на креативноста преку неговата реномирана програма за уметност. Забележувам дека има пад во резултатите од АП тестовите во последниве години, па затоа сум исклучително мотивиран да ги воведам моите стратегии за настава. Се чувствувам уверен дека можам да им помогнам на учениците да ги подобрат своите резултати и можности за успех“.

3. Каква улога игра дисциплината во наставата и каков е вашиот пристап?

Наставниците мора да се справуваат со прашања со дисциплина од време на време и како се решава дисциплината е особено важен аспект на интервјуата за основно настава. Дисциплината е витален дел од контролирањето на училницата и зависи од возраста на учениците, политиките на областа и стилот на настава. За да одговорите на ова прашање, треба внимателно да го опишете вашиот пристап кон дисциплината и како правилното ракување со неа влијае на училницата.

Пример одговор: „Верувам дека наставникот не може да биде ефективен без правилен дисциплински пристап. Претпочитам да објаснам што се очекува од моите студенти, така што тие се подготвени за успех. Без дисциплина, нема да има почит и може да биде тешко да се држат учениците одговорни. По истражувањето на неколку методи, открив дека системот на награди е најдобриот метод за избегнување на лошо однесување. Иако, секако, сè уште има случаи што треба да се решат со програмата за однесување на училиштето, користењето на наградите наметнува позитивно однесување и им дава на децата цел да се стремат“.

4. Дали вашите планови за часови се засегнати од стандардизираното тестирање на државно ниво?

Подготовката за стандардизирано тестирање е клучен дел од наставничката професија, особено за оние во јавното образование. Кога одговарате на ова прашање, треба да опишете како вградивте различни стандарди во вашиот план за часови, но исто така и како развивте цврста наставна програма која не се заснова само на стандарди за тестирање.

Пример одговор: „Морате да ги земете предвид стандардите кога развивате наставна програма. Успешното структуирање на учебната година зависи од ефективно планирање на наставната програма и редовно оценување на учениците. Мојот пристап е да развивам лекции градејќи ги околу образовните стандарди, но не предавам само со тестирање на ум. Моите планови за часови вклучуваат повеќе информации отколку само она што учениците треба да го знаат за стандардизираниот тест. Редовните проценки ми дозволуваат да проценам колку добро моите ученици го разбираат материјалот и ја користам мојата наставна програма за да се уверам дека моите ученици ги стекнале вештините што ќе им бидат потребни за тестот“.

5. Кажете ми за вашата наставна филозофија.

Вообичаено е работодавците да се распрашуваат за вашите наставни методи и филозофии за да утврдат дали добро би одговарале за нивното училиште. Можеби многу училишта имаат воспоставено начини на предавање и вие мора да ја изразите својата отвореност и доверба во вашите сопствени култивирани мислења за најдобрите начини за предавање.

Пример одговор: „Мојата филозофија на наставата е да ги направам моите планови за часовите способни. Во многу случаи, кога ученикот не може да се идентификува со материјалот, му е потешко да собере значење. Како наставник по литература, мојата цел е да им помогнам на учениците да сочувствуваат со ликовите, местата и концептите, особено кога тие работи се различни од нивните сопствени животни искуства. Кога бев студент, приказните ми беа понезаборавни кога наставниците ми помогнаа да направам паралели. Како студент-наставник, сакам да правам споредби помеѓу постарите текстови, како Шекспир, и современите настани. На пример, споредување на настани во претставите со настани од поп културата. Ова не само што им помага на учениците да ги разберат приказните туку и им помага да извлечат свои заклучоци“.

наставник на интервју за работа

6. Кои карактеристики учениците сакаат да ги поседуваат нивните наставници?

Секој наставник има уникатен начин на предавање, но различни ученици напредуваат во различни стилови на настава, така што наставникот мора да биде прилагодлив. Добриот одговор објаснува кои карактеристики мислите дека се најважни за наставникот да ги поседува, како овие особини им користат на учениците и како ги негувате тие квалитети во себе.

Пример одговор: „Верувам дека учениците сакаат нивните наставници да бидат посветени и пристапни, и тие можат да кажат кога наставникот не ги поседува овие квалитети. Ако учениците знаат дека работите напорно и сакате да ги поддржите додека учат, поверојатно е дека ќе успеат. Поради оваа причина, јас постојано држам политика на отворени врати и се трудам да изградам однос со секој студент“.

7. Како би ве опишале вашите минати ученици, врсници или администратори?

Ова прашање е за да дознаете повеќе за вашата личност и самосвест. Работодавците може да го споредат вашиот одговор со тоа како ве опишале вашите референци. Темелниот и внимателен одговор покажува силни интерперсонални вештини и перцептивност. Исто така, не заборавајте да користите анегдоти и примери од вашето искуство за да го поддржите вашиот одговор.

Пример одговор: „Моите врсници и ученици би ме опишале како охрабрувачки, креативен и инспиративен. Обожавам да планирам забавни активности за мојата училница и да вклучувам и други училници. На пример, минатата година организирав „Пи ден“ на 14 март за цело шесто одделение. Планирав лов на чистачи, штафетни трки и ситници врз основа на математика. Беше одлично да се видат сите ученици како работат заедно, се забавуваат и учат“.

8. Што мислите дека е улогата на технологијата во училницата?

Многу наставници сега ја вклучуваат технологијата во нивните лекции. Вашиот одговор треба да ги објасни вашите размислувања за технологијата и како тоа се преведува на вашето учење. Многу наставници имаат за цел да ја користат достапната технологија без да и дозволат да ја преземе училницата.

Пример одговор: „Мислам дека технологијата во училницата може да биде вредна алатка за да им помогне на учениците да учат. Сепак, технологијата исто така може да го одвлекува вниманието, така што поставувањето очекувања за соодветно користење на технологијата е критично. Студентите треба да бидат способни да ја користат технологијата за учење покрај основните вештини, затоа им давам задачи кои бараат напредна употреба на технологијата за да ја завршат работата. На пример, може да ги вклучам барањата за форматирање со нивните задачи за пишување, така што тие постепено учат да форматираат во текот на годината. Ова им овозможува на студентите да станат поудобни со различни платформи и ги поставува за успех на нивното идно работно место“.

9. Какви прашања имате за нас?

Ова прашање обично се поставува на крајот од интервјуто и е критичен дел од интервјуто. Поставувањето внимателни и истражени прашања го покажува вашиот интерес за позицијата и поддржува незаборавен конечен впечаток. Дојдете подготвени за интервјуто со пет до 10 прашања и запишете ги. Исто така, направете ментална белешка за сите нови прашања што се појавуваат во текот на интервјуто.

Пример прашања: “Како би ја опишале културата на училиштето? Кои квалитети ги барате кај кандидатот? Кои се некои од најголемите достигнувања на училиштето? Кои воннаставни активности им се нудат на учениците?”

Еве некои други видови можни прашања што може да ги постават менаџерите за вработување:

  • Кој е вашиот омилен предмет за предавање и зошто?
  • Кои квалитети го прават одличен учител?
  • Како работевте со ученици кои работат под одделенско ниво?
  • Опишете ги позитивните и негативните страни на вашето искуство со наставата по студенти.
  • Која е вашата мотивација за работа во дефектологијата?

1. Истражувајте го училиштето

Внимателно прегледајте ги веб-локациите за училиштето и неговата област за да се осигурате дека можете да зборувате за нивната мисија, методи и вредности. Со тоа може да се појават и болните точки на училиштето, па да вклучите начини на кои би можеле да помогнете во нивно решавање. Исто така, треба да го истражите неговото присуство на социјалните мрежи и сите достапни информации за неговото активно лидерство.

2. Побарајте информативни интервјуа со училишните контакти

Како наставник, може да имате контакти во училиштето со кое разговарате од училиште или образовни групи. Ако се подготвени, може да им помогне да седнете со нив да поставувате прашања за училиштето и да побарате совет за тоа како да му пристапите на интервјуто. Може да научите и дали сметате дека училиштето би било добро и за вас.

3. Подгответе внимателни прашања за интервју

Тоа ја покажува вашата страст за позицијата и вашата подготовка за интервју. Овие прашања, исто така, ви помагаат да одредите дали вашите основни вредности се усогласуваат со оние на администрацијата на училиштето. На пример, можеби ќе сакате да размислите да прашате каква поддршка очекувате во однос на менторство или обука.

Работодавците бараат кандидати за наставници кои имаат комбинација од силни академски акредитиви, наставно искуство, вештини за управување со училница, вештини за комуникација и соработка, страст за настава и флексибилност и приспособливост.

 • Образование и сертификација: Работодавците обично бараат кандидати кои имаат диплома за образование или поврзана област и имаат валидна сертификација за настава. Во зависност од државата или земјата, специфичните барања може да варираат.
 • Познавање на предметната материја: Наставниците треба да имаат длабоко разбирање за предметот што го предаваат. Работодавците бараат кандидати кои имаат силна академска позадина во нивната предметна област.
 • Искуство во наставата: Иако искуството во наставата не е секогаш услов, работодавците генерално бараат кандидати кои имаат искуство во работа со студенти, без разлика дали тоа е преку предавање на студентите или претходно искуство во наставата.
 • Вештини за управување со училница: Работодавците бараат кандидати кои имаат силни вештини за управување со училницата, вклучително и способност да одржуваат безбедна и структурирана средина за учење, да управуваат со проблеми со однесувањето и да создаваат позитивни односи со учениците.
 • Комуникација и соработка: Наставниците мора да имаат добри комуникациски и вештини за соработка за ефективно да работат со учениците, родителите и колегите. Работодавците бараат кандидати кои се способни да комуницираат јасно и ефективно, активно да слушаат и добро да работат со другите заедно со вештините за решавање проблеми.
 • Страст за настава: Работодавците бараат кандидати кои се страстни за наставата и искрено се грижат за успехот на нивните студенти. Тие сакаат наставници кои се ентузијасти, креативни и посветени на доживотното учење.

Најчесто поставувани прашања

Сподели пост

AI писател

img

Eskritor

Креирајте AI генерирана содржина